Mesni rolat sa blitvom

Bliže se praznici, slave i novogodišnja noć, u prevodu, trpeze pune, pa evo jednog svečanog i ukusnog jela, mesni rolat sa blitvom  sigurno opravdano zauzima jedno mesto na stolu.

Mesni rolat sa blitvom je veoma dekorativan, on je spoj pilećih šnicli, dimljene slanine i pileće dzigerice, kao i raznobojnog povrća, blitve i šargarepe, što ga svojim jakim kontrastnim bojama čini lepim za oko i poželjnim za stomak.

U mesne rolate ovog tipa možete po želji ubaciti i crvene pečene paprike, masline, kukuruz šećerac, šampinjone, a umesto dzigerice kobasicu ili ćevap. Ako imate malo mašte kombinacija je jako mnogo.

Ja sam za ovaj rolat koristila blitvu i šargarepu, u svežem stanju. Na izlupane šnicle ređala sam tanke listove šargarepe, nju za ovu namenu najlakse možete iseći sa gulilicom za krompir. Preko šargarepe ređala sam sveže listove blitve i sa jednog kraja poređala pileću dzigericu i štanglice trapista.

Ovaj mesni rolat nije loš i ako vaši ukućani baš i  ne vole povrće, ovako i paketu možda lakše prođe. Umesto blitve možete ubaciti i spanać, ja lično obožavam blitvu, prosto je čarobna koliko je zdrava i nekako je blažeg ukusa.

Ako volite blitvu pogledajte i naš recept za sos od blitve. Nekada su bake govorile, dve kašike blitve sa krompirom za večeru za lepotu i dugovečnost.

Recept za mesni rolat sa blitvom

6 pilećih šnicli
2 šargarepe
par listova blitve (u zavisnosti od veličine)
4 pileće dzigerice
100 gr trapista
4 lista dimljene slanine
vegeta, biber

Kako napraviti mesni rolat sa blitvom:

Pre svega raširiti alu foliju i na njoj sve ređati radi lakšeg motanja rolata. Dakle, istanjiti klofaricom šnicle i poređati na foliju tako da im se krajevi dodiruju. Dobro začiniti vegetom i biberom.

Zatim preko mesa poređati tanke listiće šargarepe, preko nje listove blitve ali im prethodno odstraniti dršku i žilu iz sredine. Na jedan kraj (onaj sa kog krećete da motate rolat) poređati dzigerice i do nje štanglice trapista.

Zatim umotati rolat i upakovati ga u alu foliju. Staviti u tepsiju i peći u rerni na 200 C 30 minuta. Nakon toga otvoriti foliju, poređati od gore listove slanine i ostaviti da se zapeče.

Ja sam uz ovaj mesni rolat sa blitvom kao prilog pripremila rižu sa sosom od prokelja i pire krompir, za svačiji ukus po nešto.

2 Comments on “Mesni rolat sa blitvom”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.