Mramorni kolač

Mramorni kolač recept, je klasičan i starinski ali i danas veoma omiljen. Iako nije kremast, topi se u ustima i što ga više jedete apetit za njim sve više raste.

Priprema se veoma jednostavno i brzo. Ceo mramorni kolač pravi se od jednog livenog testa ali iz dve boje. To postižemo tako što u jednu polovinu testa stavljamo kakao prah i na taj način dobijemo dve boje testa, tačnije čokoladnu braon smesu i zlatno žutu. Od njih možemo uz malo veštine i truda da napravimo i na oko lep mramorni kolač zanosnih šara i neobične teksture.

Ne postoji stroga tehnika šaranja vezana za mramorni kolač, ruke i mašta su vam odrešene da to uradite po svom. Za one koji se sa ovim sreću prvi put evo dva predloga za dva načina kako da to izvedete. 

Ako volite krupnije šare, vadite većom kašikom naizmenično smesu u tepsiju, jednu kašiku žuto pa jednu kašiku braon dok ne prekrijete dno tepsije poput šah table. Ako vam je tepsija mala i ostane vam testa, drugi red vadite istom tehnikom ali kontra boje, na žutu braon a na braon žutu.

Medjutim, ako volite sitnije šate i talase kroz kolač, u tom slučaju samo na kraju sa dužim štapićem ili nožem provucite par puta kroz smesu po tepsiji da se boje blago zamešaju.

Za mramorni kolač može se koristiti i voće, višnje najčešće, ali i ananas ili kuvane jabuke. Ali ako niste za tu varijantu onda samo jednostavno u testo dodate iscedjeni sok i dobijete sjajan i aromatičan mramorni kolač. Osim toga, ako volite sočniju varijntu, kolač možete i posuti sirupom, što je i naš predlog danas. 🙂

U zavisnosti od vašeg raspoloživog posudja, mramorni kolač možete peći u klasičnoj tepsiji pa ga iseći na kocke, a testo možete i usuti u kalup i ispeći divan kuglof. 

mramorni kolač recept

Mramorni kolač recept:

4 jaja
1 pomorandza ili sok od pomorandze
225 g brašna
225g šećera u prahu
225 g putera
25 g kakao praha
prašak za pecivo
kašika žutog šećera

Kako se pravi mramorni kolač recept:

Mikserom penasto umutiti puter i šećer, dodati jedno po jedno jaje i brašno sa praškom za pecivo. Pola testa odvojimo i dodamo sitno izrendanu koru pomorandže i sok od pola pomorandže. U drugu polovinu dodate kakao prah ( možete dodati jos šaku mlevenih lešnika ili oraha). Peći na 200 stepeni oko pola sata. U šerpu sipamo sok od pomorandze i žuti šećer i stavite da se kuva, kada preliv uzavri prelivamo vruć kolač sa vrućim prelivom. Na kraju glazura od čokolade.
Mramorni kolač recept nam je poslala Dani iz Nemačke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.