Pečene jabuke sa orasima

 Volim pečene jabuke sa orasima. Posebno za užinu. Neki dan pričam sa poznanicima. Onako, pitali me šta radim. Pečem jabuke za užinu-rekao sam. Onako u priči, spomenu se i recept sa pečenim jabukama punjenim.  Odlučio sam da probam taj specijalitet. Izabrao sam nekoliko jabuka, oprao ih, odsekao gornji deo i kašikom ih izdubio, izvadivši seme. U krpi sam istucao orase, pomešao sa izvađenim delom jabuke i vratio u šupljinu. Sve sam zalio sokom od limuna. Malo sam narendao i kore od limuna. Stavio sam u turbopećnicu. Dok su se jabuke pekle, pogledao sam recepte. Video sam da se jabuke mogu puniti i sušenim smokvama i orasima, ali i raznim drugim koštunjavim voćem i zaliti rumom. Recept za neku drugu priliku.
Sačekao sam da se jabuke ohlade, da bih probao. Čini mi se da odavno nisam uživao u izuzetnom ukusu pečene jabuke, kao ovom prilikom konzumirajući to zapečeno voće.

PEČENE JABUKE SA ORASIMA

PEČENE JABUKE SA ORASIMA

SASTOJCI:

jabuke
orasi
med
sok i kora limuna

PRIPREMA:

Jabuke ne ljuštiti, odseći im kapicu, izdubiti kašikom. Orase samleti ili samo usitniti. Pomešati ih sa medom i delom jabuke koji ste izdubili. Iscediti sok od limuna i izrendati koru. Jabuke napuniti nadevom, zatvoriti gornjom polovinom jabuke. Peći u rerni 20 minuta na temperaturi 200 stepeni.

Ovu poslasticu možete služiti uz sladoled ili šlag.

Ovaj recept i priču poslao nam je Nikola iz Novog Sada. Mnogo mu hvala. Mislima me je vratio u neke prošle dane,  dok su moji tetka i teča još živeli u Bosni. Pečene jabuke ili tufahije su bile vrlo često na astalu i tečo ih je izuzetno pripremao. Ja sam uvek govorila da je on najbolji kuvar na svetu, da nisam mnogo pogrešila pokazalo se mnogo kasnije. Od profesora matematike u Bosni, posle selidbe u Francusku, postaje kuvar u elitnom odmaralištu. Jako se radujem kada nam dolazi u goste, jer od njega naučim uvek nešto novo.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.