Prirodni lek za prehladu i grip

Ne trčite u apoteku da kupujute lekove čim osetite prve simptome prehlade. Prirodni lek za prehladu je u većini slučajeva pravo rešenje.

Osećate prve simptome prehlade i gripe. Po navici trčite u apoteku. Molite apotekarku da vam da antibiotike bez recepta još samo ovaj put. Da li ste znali da antibiotici dok leče upalne procese, negativno utiču na  druge procese u vašem organizmu. Mnogo bolje rešenje je prirodni lek za prehladu i grip. Antibiotike uzimajte samo kada vam ih lekar prepiše. 

Prehlada i grip su vrlo česta oboljenja. Većina ljudi se prehladi i po nekoliko puta godišnje, najčešće u proleće i jesen. Čim osetite prve simptome prehlade, počnite da koristite prirodni lek za prehladu. Možete ih povremeno uzimati i kao preventivu. Svima nam je dobro poznata poslovica „bolje sprečiti nego lečiti“.

Prirodni lek za prehladu i grip – saveti

Sezona je prehlada, vi nemate vremena da ležite uz čaj i limun nekoliko dana. Rešite se prehlade i gripe, uz pomoć pravilnog odabira aktinosti u toku dana.

Tuširanje

Probudili ste se malaksali, osećate kako vas prehlada pobedjuje. Brzo pod tuš. Topla voda će  proširiti disajne puteve, a vi ćete se osečati manje malaksalo.

Doručak

Prirodni lek za prehladu

U borbi protiv prehlade neophodna vam je hrana. Svi znamo čuvenu poslovicu „snaga na usta ulazi“ . Preporučljiva je ovsena kaša sa bobičastim voćem. 

Inhalirajte se

Prirodni lek za prehladu

Čaj od nane ili kamilice je pravi izbor. Očistiće i umiriti vaše disajne puteve, 

Svež vazduh

Neophodno je često provetravati sobu, ako imate energije poželjno bi bilo da prošetate pre ručka. Šetnja će ojačati vaš imunitet, otvoriti apetit pred ručak.

Odmor

Posle ručka odremajte sat vremena. Kada ustanete popijte čaj. Nakon sat vremena cedjeni sok od limuna, narandže ili grejfruta.

Večera

Za večeru iskoristite moćno dejstvo začina. Kari, djumbir, beli luk su moćni saveznici u borbi sa prehladom.

Prirodni lek za prehladu i grip – Kurkuma i med

Prirodni lek za prehladu

Stavite 100 grama meda i jednu kašiku kurkume u staklenu posudu, dobro promešate i to vam je doza za tri dana. Preporučljivo je da med bude organski, a kurkuma čista, bez drugih začina.  Možete  dodati i pola limuna.

Kao što se med uzima drvenom kašikom, tako je preporučljivo i ovu mešavinu. Prvi dan kada ste prehladjeni uzimajte češće i više, a drugi i treći dan polako smanjujte. Pre nego progutate, sačekajte par trenutaka da se rastopi u ustima. Takodje, možete rastopiti u vodi ili mleku.

-prvi dan pola kašičice svakih sat vremena
-drugi dan pola kašičice svaka dva sata
-treći dan pola kašičice svaka četiri sata

Ova mešavina zove se još i zlatni med, opširnije o svim blagodetima zlatnog meda pročitajte ovde.

Prirodni lek za prehladu i grip – Askorbinska kiselina

Prirodni lek za prehladu
Prokuvajte litru i po vode i ostavite da se ohladi. U ohladjenu vodu dodajte kašiku krupne morske soli,  iscedite jedan limun i dodajte gram askorbinske kiseline. Askorbinsku kiselinu možete pronaći u šumećim tabletama ili u vitaminu c u prahu. Sve to dobro promešajte i popite u roku jednog sata. Ako je potrebno možete ponoviti još jednom. Možete i dodati med radi boljeg ukusa.

Prirodni lek za prehladu i grip – Crno vino

Vrlo delotvoran lek, koji sam lično probala. Ugrejte pola čaše crnog vina i dodajte četvrt kašičice mlevenog bibera i kašiku meda. Sve dobro pomešajte i popite pred spavanje. 

Prirodni lek za prehladu i grip – Vruće pivo

Flašu piva sipate u šerpu i podgrejete da bude vruća. Skinite sa ringle i dodajte 2 kašike meda i malo meda. Ovaj napitak je lošeg ukusa, ali delotvoran. Pijte ga pred spavanje.

Svaki od ovih recepata može vam pomoći kod prvih simpoma prehlade i gripe. Možete se osloboditi prehlade za gotovo jedan dan.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.