Bananica rolat i žele rolat-oblatna

Bananica rolat i žele rolat oblatna su brzi kolač koji se sastoji od slatkog fila sa orasima i mlevenim keksom uz dodatak čokoladica bananica i kocki od žele bombona u sredini, za još puniji ukus i lepši izgled.

Ovi rolatići se brzo prave, ukusni su i dekorativni i veoma praktični za sva slavlja gde je potrebna veća količina sitnih kolača.

Oblatne se u našoj kuhinji veoma često primenjuju. Koristimo ih čak i za slane kombinacije, razne slane torte, slane rolate, čak i filovane sa mesom, pohovane, pržene, pečene. Za hladna predjela, glavna jela, grickalice, poslastice.  U slatkim varijantama ih ima mnogo. Filuju se kao slagane oblatne ili kao motane u rolat. Filova ima raznih, ali najčešće se koriste neki gušći koji ne cure lako. Najčešće su oblatne sa orasima, mlevenim ili krupnije seckanim, sa smokvama, bananicama čokoladicama ili žele bombonama.

Kao mala najviše sam volela bakinu oblatnu sa najklasičnijim filom i kada se dobro napolju izigram i uđem u kuću odsekla bi mi ceo red oblatne po širini, ja bi ga jedva držala ali malo po malo bi ga savladala. 🙂

Ako motate oblatne u rolat morate ga prvo nakvasiti mokrom krpom da bi se mogao saviti.

Bananica rolat i žele rolat oblatna recept:

400 gr šećera
4 dcl vode
300 gr mlevenih oraha
300 gr ml keksa
5 kašika pekmeza
1 kašiku gustina
1 margarin
4 oblande
8 bananica čokoladica
pakovanjle žele kocki

Kako se pravi bananica rolat i žele rolat-oblatna:

Na početku u šerpu staviti 400 gr šećera i 4 dclvode i prokuvati. Zatim u to dodati mlevene orahe, mleveni keks, pakmez, gustin i margarin. Sve dobro mešati dok se margarin ne rastopi i svi sastojci ne sjedine. Ostaviti da se prohladi. Svaki list oblatne staviti na vlažnu krpu da oblatne omekšaju, tada su spremne za filovanje. Na prvi list oblatne premazati 1/4 fila i poređati 4 bananice čokoladice sa jednog kraja oblatne i sa tog kraja početi motati rolat. Isti postupak ponovite sa još jednom oblatnom. Treći list oblatne kada premažete na kraj umesto bananica stavite žele kocke i umotate u rolat. Naravno isto tako i četvrti list. Gotove rolate stavite u frižider ili na hladno mesto da se stegnu. 

U oblatne uz fil umesto bananica čokoladica i žele kocki možete staviti i nešto po svom izboru.

Za ovaj recept zaslužna je nada iz Bačke Topole.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.