Brza dijeta sa jajima

Brza dijeta sa jajima je savršen izbor pred neki vrlo bitan dogadjaj poput mature,venčanja ili pred letovanje. Rezultati su neverovatni. Za 15 dana zasigurno gubite bar 5 kg.

Mnogo puta sam čula to nije moguće. Ja uvek postavim pitanje, da li si probala ? Odgovor je uvek bivao “ pa nisam , ali znaš“ . Ova dijeta deluje. Probala sam je i sama se uverila. Pre nego što kažete „vau“ krećem odmah, morate biti svesni nekih činjenica. Nijedna dijeta neće imati trajni efekat, ako se posle nje vratite starim navikama.

Postoje dijete sa kojima gubite manje ili više kilograma, brže ili sporije. Posle svake se kilogrami vraćaju ako ne naučite da živite zdravo. Ne morate postati robot i večno brojati kalorije, ali morate se držati nekih osnovnih principa.

  • izbacite slatkiše i sokove, možete jedan dan nedeljno praviti dan greške
  • jedite što manje hleba, peciva i drugi proizvoda od belog brašna
  • budite bar dva puta nedeljno fizički aktivni duže od sat vremena

Ako se držite ova tri principa posle uspešne dijete kilogrami se zasigurno neće vraćati.

Brza dijeta sa jajima

Brza dijeta sa jajima

Kome je ne preporučujemo

Naglo gubljenje kilograma i jednolična ishrana na duži period zasigurno nije preterano zdravo rešenje. Moraju je izbegavati svi hronični bolesnici.  Većina kada čuje za jaja uplaše se holesterola. Pitaju se da li će brza dijeta sa jajima podići nivo holesterola u njihovom organizmu.

Jaja su nepravedno dugo godina bila tretirana kao nosilac lošeg holesterola. Iako novija istraživanja govore da je to potpuna zabluda. Jaja sadrže dobar holesterol, a za loš su uglavnom krive masti i ugljeni hidrati.

Kako nijedna jednolična ishrana nije zdrava, niti brz gubitak kilograma, ovu dijetu ne valja držati duže od 15 dana. I to 5 dana dijeta pa 2 dana normalna ishrana. Tako 3 puta. Na kraju se ova dijeta zapravo završi za 21 dan.

Zašto brza dijeta sa jajima deluje

Mnoge dijete, pa tako i ova je bazirana na ishrani bez ugljenih hidrata. Većina nas ima naviku da jede dosta hleba i testa i obroci su nam gotovo ne zamislivi bez ovih namirnica.

Pitate se dobro, pa šta je toliko loše u ugljenim hidratima. Oni su izvor energije u našem organizmu, ali šta se dešava kada ih unesemo previše. Talože se u salo i mi dobijamo salo na stomaku, butinama i zadnjici.

Jaja su odličan izvor proteina i mnogih vitamina i minerala, daće vam osećaj sitosti i nahraniće vaš organizam. Usled nedostatka ugljenih hidrata , vaš organizam počinje da topi masne naslage. Što je najbolje lako se spremaju i jeftina su. To je još jedan razlog zašto je brza dijeta sa jajima toliko popularna.

Brza dijeta sa jajima – plan ishrane

Nadam se da niste pomislili da se u ovoj dijeti jedu samu jaja. Ona su samo osnov. Iako izbegavamo ugljene hidrate, moramo ih unositi u malim količinama, kao i vlakna i vitamine.

Brza dijeta sa jajima

Prvi dan

Doručak – bela kafa, jedno kuvano jaje i kriška integralnog hleba
Užina – jedna voćaka po vašem izboru
Ručak – 150 grama kuvane piletine , zelena salata i kuvano jaje
Užina – jedna voćaka po vašem izboru
Večera – Tunjevina u konzervi, kriška integralnog hleba i jedan paradajz

Drugi dan

Doručak – jedna pomorandža. dva dvopeka, šolja čaja
Ručak – jedan dvopek, 2 kuvana jaja i čaša kiselog mleka ili jogurt
Večera – 125 grama mlevenog govedjeg mesa, dvopek i šolja čaja

Treći dan

Doručak – bela kafa, jedno kuvano jaje i kriška integralnog hleba
Užina – voćni jogurt
Ručak – 150 grama oslića, pileća supa i paradjz salata
Uzina – 2 kuvana jaja
Večera – tanjir čorbe od povrća i kriška integralnog hleba

Četvrti dan

Doručak – jedna jabuka. dva dvopeka, šolja čaja
Ručak – jedan dvopek, 2 kuvana jaja i čaša kiselog mleka ili jogurt
Večera – 125 grama mlevenog govedjeg mesa, dvopek i čaša soka od paradajza

Peti dan

Doručak – bela kafa, jedna kriška integralnog hleba, jedna kašikica meda i putera
Užina – voćka po izboru
Ručak – 200 grama junetine, čorba od spanaća i zelena salata
Uzina – 2 kuvana jaja
Večera – 100 grama piletine i 50 grama barenog povrća

Primetili ste da su drugi i četvrti dan restriktivniji. Mnogi preporučuju svih pet dana u tom stilu, ali verujte izuzetno je nezdravo. Uz to može imati jo – jo efekat, da vam se kilogrami brzo vrate.

Kao što smo vam već napomenuli peti i šesti dan jedete normalno. Kada prodje 21 dan, možete praktikovati jedan dan dijetalne ishrane nedeljno. Po primeru drugog ili četvrtog dana. Mada je bolja i zdravija varijanta, da promenite navike i da vam ishrana liči na prvi, treći i peti dan, svakodnevno.

Brza dijeta sa jajima – napomena

Prvih dana držanja ove dijete možete osetiti manjak energije, dok se telo ne navikne na odsustvo ugljenih hidrata. Sa nijednom dijetom nemojte preterivati pa ni sa ovom. Ukoliko patite od bilo koje bolesti konsultujte se sa vašim lekarom. Uvek je bolje, promeniti životni stil. Daće rezultate i na vašoj liniji a i na zdravlju. Ukoliko vam i ova dijeta deluje sporo i nedovoljno rigorozno, pročitajte više o danskoj dijeti.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.