Danska dijeta

Danska dijeta je najstrožiji režim ishrane sa kojim sam se srela.  Da li želite drastične i brzo vidljive promene na svom telu ?  Onda je ovo možda i najbolja dijeta za vas. Ona je takodje poznata i pod nazivom Kopenhagen dijeta ili danska bolnička dijeta . U mnogim člancima se ova dijeta povezuje sa Danskom kraljevskom bolnicom, ali to uopšte nije potvrdjeno i velika je verovatnoća da je to više puta ponovljena neistina. Ova dijeta daje sjajne rezultate od 5 do 10 kilogram za samo 13 dana. Sjajno zar ne ? Postoje iskustva i tvrdnje nekih korisnika Danske dijete da su izgubili čak i 20 kg za svega 13 dana. Ne očekujte takve rezultate. Oni su malo verovatni. Možda čak i nemogući sve i da ništa ne jedete. Mogući su samo kod osoba koje imaju enormnu težinu , recimo 150 kg, ali čak i njima tako naglo gubljenje težine može biti pogubno za zdravlje.

Danska dijeta – uticaj  na zdravlje

Mnogi sledbenici dijete napominju da će vam se promeniti metabolizam u potpunosti, te se kilogrami neće vraćati i nekoliko godina nakon nje, a jedno vreme će i nastaviti da se tope. Naime ova dijeta se bazira na svega 600 kalorija. Toliki kalorijski deficit mora dati rezultate. Postavlja se pitanje da li je zdrav. Ovo je dijeta za zdrave ljude, ne započinjite je ako patite od neke hronične bolesti.

Ova dijeta jeste veoma efikasna, ali morate biti oprezni. Zbog naglog gubljenja kilograma može negativno uticati na vaše zdravlje. Pre započinjanja ove dijete konsultujte se sa vašim lekarom.

 

Danska dijeta 13 dana

danska dijeta

Verovatno se pitate šta je to restriktivno u ovoj dijeti, ali kada u nastavku teksta čujete njena pravila sve nedoumice biće rešene.

Danska dijeta pravila

 • trebate jesti tri puta dnevno , a veoma je poželjno da bude u isto vreme. Doručak praktikujte oko 9 ujutro, ručak izmedju podneva i dva sata, a večeru obavite najkasnije do 6 popodne.
 • svaki do ovih 13 dana ima tačno propisan jelovnik od kojeg nipošto ne odstupajte
 • Pijte najmanje 2 litre vode dnevno, ovu praksu poželjno je nastavite i posle ovih 13 dana
 • Ne smete koristiit začine, čak ni so
 • Ne smete kršiti ova pravila. Ne konzumirajte alkohol niti smete jesti grickalice. Ukoliko vidite na startu da ne možete da izdržite ovu dijetu, odustanite. Ponovite je za 3 meseca kada budete psihički spremniji
 • Dijeta traje tačno 13 dana. Nemojte je ni skraćivati ni produžavati
 • Ako ste izdržali 13 dana, odnosno celu dijetu, ponovo je smete držati tek nakon 2 godine
 • ova dijeta nije za decu, tinejdžere, trudnice, hronične bolesnike, već samo za debele, ali zdrave osobe. Čak iako ste zdravi pre nego je započnete obratite se svom lekaru.

Sasvim je sigurno da ćete se tokom ove dijete osećati gladni, ali ako ste je već započeli izdržite.

Kada ste jako gladni pijte vodu da zavarate glad. To što nema užine možda vam i ne deluje zabrinjavajuće, ali kada pogledate jelovnik svatićete zašto je ona toliko teška za izdržati. Ako vam danska dijeta bude previše rigorozna, ali i pored toga želite da smršate probajte brzu dijetu sa jajima.

Danska dijeta jelovnik

danska dijeta

Svaka dijeta ima poseban jelovnik, ono po čemu se danska dijeta razlikuje od ostalih je što je tačno za svaki dan i svaki obrok odredjeno šta trebate jesti. Kada pogledate jelovnik možda se i šokirate.   Oni koji inače preskaču doručak a vole kafu možda će se i obradovati.

Danska dijeta 13 dana doručak
 1. dan – kocka šećera i šoljica kafe
 2. dan – kocka šećera i šoljica kafe
 3. dan – kocka šećera i šoljica kafe, jedno parče prepečenog tost hleba
 4. dan – kocka šećera i šoljica kafe, jedno parče prepečenog tost hleba
 5. dan – izrendana šargarepa sa sokom od limuna
 6. dan – kocka šećera i šoljica kafe, jedno parče prepečenog tost hleba
 7. dan – šolja čaja
 8. dan – kocka šećera i šoljica kafe, jedno parče prepečenog tost hleba
 9. dan – kocka šećera i šoljica kafe
 10. dan – kocka šećera i šoljica kafe, jedno parče prepečenog tost hleba
 11. dan – kocka šećera i šoljica kafe, jedno parče prepečenog tost hleba
 12. dan – šargarepa i sok od limuna
 13. dan – kocka šećera i šoljica kafe, jedno parče prepečenog tost hleba
Danska dijeta 13 dana ručak
 1. dan – 200 grama kuvanog spanaća, 2 kuvana jaja i jedan paradajz
 2.  dan – kolut šunke sa čašom jogurta
 3.  dan – danska salta, 2 kuvana jaja i kolut šunke
 4.  dan – čaša jogurta i sveže cedjena narandža do jedne litre
 5.  dan – 200 grama barene ribe sa malo limunovog soka
 6.  dan – 2 kuvana jaja i jedna šargarepa
 7.  dan – ne ručate
 8.  dan – danska salta, 2 kuvana jaja i kolut šunke
 9. dan – kolut šunke sa čašom jogurta
 10. dan -danska salta, 2 kuvana jaja i kolut šunke
 11. dan – čaša jogurta i sveže cedjena narandža do jedne litre
 12. dan – 200 grama barene ribe sa malo limunovog soka
 13.  dan – 2 kuvana jaja i jedna šargarepa
Danska dijeta 13 dana večera
 1. dan –  200 grama šnicle od nemasnog mesa i danska salata
 2.  dan – 200 grama šnicle od nemasnog mesa i danska salata
 3.  dan  –  jedna voćka, jedan paradajz i jedan celer
 4.  dan – jedno kuvano jaje, 25 grama nemasnog sira i jedna šargarepa
 5.  dan – 200 grama šnicle od nemasnog mesa i danska salata i bareni celer
 6.  dan – pečeno pileće meso bez kožice sa danskom salatom
 7.  dan – pečeni jagnjeći kotlet i jedna voćka
 8.  dan –  jedna voćka, jedan paradajz i jedan celer
 9.  dan – 200 grama šnicle od nemasnog mesa i danska salata
 10.  dan – jedna voćka, jedan paradajz i jedan celer
 11.  dan – kao četvrti dan
 12.  dan – 200 grama šnicle od nemasnog mesa i danska salata i bareni celer
 13. dan – pečeno pileće meso bez kožice sa danskom salatom

Kao što i sami vidite ova bolnička dijeta je izuzetno rigorozna i pre nego što se odlučite za nju, pripremite se psihički na gladovanje. Dansku salatu možete jesti u neograničenim količinama, ali ono što vam morm napomenuti samo u toku obroka, ne možete je jesti kao užinu. Sigruno se pitate šta je danska salata ? Saznajmo zajedno.

Kako se priprema danska salata

Kako je danska salata vrlo česta u ovoj dijeti pripremite je za nekoliko dana i držite u frižideru u plastičnoj posudi sa poklopcem. Vrlo jednostavno se priprema. Iseckajte sledece namirnice :

 • 1 praziluk
 • kilogram šargarepe
 • kilogram belog kupusa
 • jednu crvenu i jednu zelenu papriku

Salatu prelijte sa deci ulja, malo sirćeta, pola kašičice soli i šećera.

Danska dijeta iskustva

Iskustva sa bolničkom dijetom su uglavnom pozitivna. Ja je još i nazivam dijeta karaktera. U toku ove dijete izgubi se uglavno izmedju 5 i 10 kilograma. Ovi kilogrami se ne vraćaju kada prestanete sa dijetom. Pitate se zašto ? Svi oni koji izdrže dijetu, sa lakoćom će se nakon nje pridržavati zdave prehrane. Sem toga ovo je šok po vaš organizam, izbacuju se voda i masti.  Posle dijete se nemojte naglo vraćati na stari režim ishrane, to može negativno uticati vaše zdravlje.

Moja drugarica Sanja imala je velikih problema sa viškom kilograma. Uglavnom se njena težina kretala oko 80 kg. Držala je dijetu i izdržala svih 13 dana. Posle 13 dana vaga je pokazivala 73 kile. Ona je bila zadovoljna, ali tu nije stala. Nakon dijete nije se vratila starim navikama u ishrani. Više ne jede slatkiše i hleb. Prošlo je oko 6 meseci odkako je držala dansku dijetu i ona sad ima 66 kilograma.

Danska dijeta prednosti i mane

U ovoj dijeti se unosi 600 kalorija, što je tri puta manje od neophodnih 1800 koliko je potrebno onom ko je slabo fizički aktivan. Stoga je toliki kalorijski deficit pre mana nego vrlina. Bićete  iscrpljeni, gladni i bez energije. Vrlo verovatno i nervozni. Ova dijeta zbog toga može ostaviti posledice na vaše zdravlje, te budite jako obazrivi. Ukoliko osetite slabost ili vrtoglavicu prekiniti sa dijetom.

Prednosti ove dijete  su :

 • vrlo je efikasna jer unosite malo kalorija
 • treaje kratko svega 13 dana
 • efekti traju 2 godine, znači dugotrajna je

Tokom dijete izbegavajte vežbanje. Držite dijetu na proleće i leto, jer su vam tada dostupne sveže namirnice. Pošto tokom dijete nećete imati puno energije možda je najbolje da je primenjujete kada ste na godišnjem. Nadjite zanimaciju, neki hobi ili slično kako ne biste razmišljali o hrani.

Ova dijeta se naziva i bolnička, ali je malo verovatno da će vam je neki lekar preporučiti. Obično je primenjuju izuzetno debele osobe. Ukoliko je ova dijeta previše restriktivna za vas mozda je jabukovo sirće za mršavljenje pravi izbor za vas. Jabukovo sirće skidaće vaše kilograme postepeno i zdravo. Uz jabukovo sirće mnogi primenjuju i vegetarijansku dijetu, čime se pospešuju rezultati.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.