Hrono ishrana za početnike

Hrono ishrana za početnike je uvod u novo poglavlje vaših života. Naučiće vas kako da budete vitki, zdravi, a da pritom  ne gladujete.

Hrono ishrana je postala totalni hit u svetu. Možda ste i čitali o njoj. Zasigurno ste čuli za nekog ko je već uspeo da skine kilograme pomoću nje. Medjutim, vi ne volite da se odričete hrane. Pravi ste gurman i te vam držanje dijete deluje kao nespojivo sa vama.

Da li je moguće ne gladovati a izgubiti kilograme?

JESTE. Sigurno se pitate kako? Sve odgovore će vam dati hrono ishrana za početnike. Osnovni pricip hrono ishrane nije u odricanju od hrane već u njenom pravilnom kombinovanju. Takodje je jako važno i vreme kad jedete odnosno razmak izmedju obroka. Zbog toga je mnogi i ne smatraju dijetom već stilom života.

hrono ishrana za početnike

Hrono ishrana za početnike

Sastoji se iz dve faze. Prva faza je faza restrikcije. Ona traje dok ne budete zadovoljni sa postignutom težinom. Druga faza je vaš novi način života. U ovoj fazi vi održavate kilograme i po pravilima iz ove faze trebali bi živeti svakodnevno.

Faza restrikcije

Opšta pravila

Ješćete tri obroka na dan. Razmak izmedju obroka je od 4 do 6 sati a idealno 5. Izmedju obroka ne smete da jedete ništa. Ako ste gladni pijte vodu ili limunadu.  Pre doručka možete piti biljne čajeve ili limunadu napravljenu u toploj vodi. Kafu ne smete piti pre doručka, a dozvoljeno vam je dve kafe na dan. Takodje dok ste u ovoj fazi ne jedete voće i ne koristite mleko. Moram napomenuti da nisu dozvoljene grickalice, sokovi , niti bilo koji drugi oblici šećera.

Doručak

Ovo je najvažniji obrok, On treba da bude obilan i ne smete ga preskakati. To je jedini obrok gde smete jesti hleb. Naravno ne od pšeničnog brašna, već od ražanog, heljdinog, ovsenog ili drugih vrsta koje spadaju u zdrava brašna. Vrlo je bitno da se jaja i mesne preradjevine ne mešaju. Takodje ni mlečni proizvodi se ne mešaju sa jajima. Smete jesti samo jednu vrstu mlečnih proizvoda, ali stare sireve treba izbegavati.

Ručak

Obično se jedu kombinacije mesa i salata. Salate začinite hladno cedjenim uljima, solju a možete i sa limunovim sokom. Izbegavajte krompir, pirinač, grašak i ostalo povrće koje obiluje skrobom. Za ručak možete jesti i belanca. Ne jesti dve vrste mesa, ako jedete piltinu samo nju jedite, mada se za ručak obično jede svinjetina ili junetina.

Večera

Jede se meso i to piletina ili riba u kombinaciji sa zelenim i belim povrćem. Takodje možete jesti i belanca. Prvih dana jedite više dok vam se organizam ne navikne na promenu ishrane, a kasnije pomalo smanjite obroke.

Faza posle restrikcije

Doručak

Gotovo da i nema neke bitne promene. U ovom obroku ste i dosad imali veliku slobodu. Sad još manje morate biti pažljivi. Sada smete da kombinujete meso jaja i mlečne proizvode ili dve vrste mlečnih proizvoda.

Ručak

Sada smete da jedete grašak, pirinač i ostalo skrobno povrće, ali je i dalje preporučljivo da izbegavate krompir. Ako jedete skrobno povrće izbegavajte proteine da unosite sa njim. Ako ipak dodajete meso gledajte da bude neko lakše, na primer piletina.

Večera

Sada već smete da koristite crveno povrće ili da spremite junetinu na primer. Mada je i dalje preporučljivo da to bude što manje masno meso.

hrono ishrana za početnike

Užina

Ako se u ovom periodu niste odvikli od ovog obroka i vaše telo i dalje žudi za njim, smete imati užinu izmedju 5 i 7 sati. Prvih dana neka to bude voće a kasnije može i neki kolač od zdravog brašna. Više ne morate jesti na 5 sati, sada to može biti i na 3 do 6.

Hrono ishrana za početnike je tek uvod u vaš novi način života.  Vremenom ćemo vam kroz jelovnik i detaljnija pojašnjenja još više približiti ovaj način ishrane.

Pročitajte: voće u hrono ishrani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.