Kako očistiti srebro ?

Kako očistiti srebro ? Vrlo jednostavno i brzo. Uz pomoć namirnica koje uglavnom već imate u svom domu.

Dobili ste narukvicu od voljene osobe, koja u vama budi posebnu emociju ili naprosto volite da nosite nakit. Posebno srebrni, ali vas nervira što srebro vrlo brzo izgubi svoj sjaj odnosno promeni boju. Pitate se kako očistiti srebro, nakit, novčiće ili escajg. Donosimo vam nekoliko saveta, koji će vaše srebrne uspomene vratiti u pun sjaj.

Kako očistiti srebro

Kako očistiti srebro ?

  • Čišćenje pomoću pepela od cigara. Nisam pušač i uvek sam vikala da su cigare beskorisne i štetne, ali vidite da ipak nisu. Šalu na stranu.  Potrebno je da pomešate pepeo od cigara sa malo limuna. Umočiti krpu u dobijenu smesu i sa njom trljajte vaše srebro. Na kraju srebro izglancajte sa čistom krpom, preporučljivo je da bude mekana.
  • Čišćenje sodom bikarbonom. Možda i najčešće korištena metoda za čišćenje srebra, bar u mom komšiluku. Potrebna vam je kašika sode bikarbone i kašika morske soli. Zatim aluminijumski tiganj i jedan omanji čist peškir. U tiganj dodajte vodu i so , stavite na ringlu i pustite da proključa. Skinite tiganj sa ringle i prvo stavite srebro u njega, a zatim dodajte sodu bikarbonu. Neka ostoji u tiganju 20-tak minuta. Izvadite i prebrišite peškirom, a zatim ostavite još neko vreme da se osuši, pa tek onda vratite na mesto.
  • Limun. Izrežite limun na kriške. Sa njom trljajte vaše srebro. Zatim srebro potopite u vodu u kojoj se nalazi razmućena soda bikarbona. Opšte je poznato da je ova kombinacija delotvorna u čišćenju kako srebra, tako kuće uopšte.
  • Pasta za zube. Ovo je vrlo jednostavna metoda. Uzmite staru četkicu, na nju nanesite pastu za zube i trljajte. Videćete značajnu razliku.
  • Sirće. Odličan saveznik u čišćenju srebra. Potopite srebro u sirće i neka ostoji desetak minuta. Zato vreme ga trljajte sa četkicom. Zatim ga potopite u toplu vodu a nakon toga obrišite peškirom.

Vi znate još neki način kako očistiti srebro? Slobodno nam napišite u komentar. Ako vam se svideo teks podelite ga sa prijateljima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.