Kako postati bloger?

Prošlo je tačno godinu dana od kako sam pokrenula ovaj blog. Mnogi bi napravili tortu i proslavili rodjendan, a ja sam sela zajedno sa svojim saradnicama i uz kafu napravila osvrt. Pričali smo o uspesima, ali i o greškama koje smo pravile. Pošto je grešaka bilo na pretek, odlučih da napišem članak „Kako postati bloger?“ kako biste vi izbegli greške koje sam ja pravila.

Postoji mnoštvo ovakvih tekstova i ja sam mnoge od njih pročitala pre godinu dana. Pitate se sa pravom, pa zašto sam onda pravila greške? Većina od njih napisana je poput nekog pravilinka, vrlo preciznog, ali meni vrlo dalekog u tom momentu. Danas kada čitam te tekstove, shvatam da su potpuno u pravu, ali tada sam ih doživljavala poput bla bla bla, kao malo dete kada mu roditelj drži predavanje.

Za razliku od tih tekstova, ja ću na nešto drugačiji način da pridjem ovoj tematici. Neću pisati nikakav pravilnik, 20 blogerski zapovesti i slično. Podeliću sa vama moje greške, a vi budite pametni, pa učite na tudjim, a ne na svojim greškama.

Kako postati bloger? – Izbor naziva domena

Čitala sam mnoštvo tekstova na ovu tematiku, pročitala bezbroj puta kako je pravilan izbor naziva domena veoma bitan. Ovo je ključna tačka. Pitate se zašto? Greške u izboru naziva domena su nepopravljive i one će ostaviti traga kroz celokupan život vašeg bloga.

Da vam, kao i ostali, ne bih pričala teoriju, predjimo na praksu. Ja sam izabrala domen tvojakuvarica.com. Ne zvuči loše, pa gde je tu greška? Nisam imala jasan koncept. Krenula sam sa namerom da ću pisati samo recepte, da bih posle par meseci počela da obradjujem i druge teme poput dijeta, zdravlja, lepote i drugih.

To jesu srodne teme, ali ne odgovaraju u potpunosti mom nazivu blogu. Ako mislite da to nije važno zamislite sledeću situaciju. Imate problema sa bubuljica i u google ukucate „kako ukloniti bubuljice“. Moj blog je negde na sredini prve strane. Ispred njega su strane zdravailepa.com, mogujatosama.rs i minutzamene.com.

Kada bi vi birali izmedju ova 4 bloga, većini od vas ne bi kuvarica „cedila bubuljice“ zar ne? Zasigurno će zbog loše odabranog naziva domena mom blogu biti teže da stigne do publike. Kada budem pokretala novi blog, napraviću jasan i precizan plan. Morate unapred jasno definisati u svojoj glavi o čemu ćete pisati u svom blogu i na osnovu toga odabrati adekvatan naziv domena.

Kako postati bloger? – Kontent is king

Verujem da je većina od vas znala da prevede ovu rečenicu, za one koje ipak nisu, ona znači: „Sadržaj je kralj“. Da bi ijedan blog dugoročno bio uspešan, mora da ima kvalitetan sadržaj.

Ja sam napisala mnogo nedovoljno kvalitetnih tekstova. Pitate se zašto? Nisam svaki dan imala dovoljno vremena da napišem kvalitetan tekst, a imala sam želju svaki dan da objavljujem. Želela sam da ljudi na mojoj facebook strani imaju svaki dan novi tekst i da posete mom sajtu iz dana u dan rastu.

Bila sam opčinjena brojkama. Izbegnite ovu grešku. Mnogi od posetilaca koji su pročitali neki moj loš tekst se više nikad neće vratiti. Danas pišem jednom nedeljno, ali se trudim da pišem što kvalitetnije, a verujte imam više posetilaca nego onda, ali ću o brojkama nešto kasnije.

Pronadjite svoje uzore. Odaberite par blogova koji su vam se dopali po stilu pisanja. Čitajte njihove tekstove i trudite se da napišete jednako kvalitetne tekstove. Tekst obavezno pročitajte i nekoliko puta pre objavljivanja. Ispravite sve slovne greške. Trudite se da koristite kraće rečenice i manje pasose kako bi tekst bio čitljiviji.

Posetilac kada pročita kvalitetan tekst, rado se vraća na tajv sajt. Kvalitetni tekstovi više se dele po društvenim mrežama i češće su linkovani od drugih sajtova, što je veoma bitno za pozicioniranje u google. Tek kada napišete 20 kvalitetnih članaka i blog vam ne bude prazan, krenite sa promocijom na društvenim mrežama. Ne budite nestrpljivi, da li vi volite da udjete u blog sa 2 članka?

Da se vratim na svoj blog, pored izgubljene šanse kod odredjenog broja čitačaca zbog loših tekstova, ja sada imam vrlo mukotrpan posao da prepravljam postojeće tekstove. Želim da posetioci koji dodju na moj blog se i na njega vraćaju, jer to je put ka uspehu.

Kako postati bloger? – Google analytics

Kako postati bloger

Većina od vas zna, da se pomoću analitike pratite posete. Ona vam daje mnoštvo informacija od toga koliko posetilaca imate, iz koje zemlje, kojeg su pola i mnoge druge. Kako da tumačite analitiku možete pronaći na mnogo sajtova i zato vam ja neću pisati o tome.

Posle godinu dana ja google analytics zovem „moćno oružje u pogrešnim rukama“. Sigurna sam da vi kao i ja trošite nepotrebno mnogo vremena zureći u analitiku u nadi da ćete baš danas probiti čarobnu granicu od 100, 200 ili 1000 poseta. Hipnotisani brojkama i željom za uspehom, trošite vreme koje ste mogli mnogo korisnije da potrošite.

Nije vam potrebno više od 5 minuta dnevno da provedete u analizi posete. Kada god sebe uhvatite da bezidejno zurite u analitiku i umarate se, trgnite se i pronadjite temu za pisanje.

Kako postati bloger? – Promocija na društvenim mrežama

Ovo je veoma široka oblast i moglo bi se o njoj pisati danima. Ja ću vam dati samo nekoliko smernica.  Ne delite mnoštvo postova u danu, ne zatrpavajte svoje pratioce. Ne možete nikog prevariti, niti nasankati. Ne padajte u paniku što vam niko blog ne posećuje i ne obilazite različite facebook grupe deleći jedan isti tekst po nekoliko puta. Koncentrišite se isključivo na kvalitet tekstova i budite strpljivi.

Ukoliko pišete kvalitetne tekstove, pravilno pristupite promociji na društvenim mrežama i naučite SEO uspeh je zagarantovan. Pre pola godine pročitala sam veoma zanimljiv tekt o društvenim mrežama, promenila sam pristup promociji i rezultati su vrlo brzo bili vidljivi.

Kako postati bloger? – SEO

Kako postati bloger

Iako postoje blogovi, koji posetu baziraju isključivo na društvenim mrežama, značajniji uspeh gotovo da je nemoguće obezbediti bez dobrog pozicioniranja u pretraživačima. SEO je optimizacija sajta za pretraživače. SEO je maraton, zapamtite ove reči dobro. Optimizacija ne daje rezultate preko noći, to je dug, trnovit put, koji se nikad ne završava.

Pre nego i započnete sa pisanjem prvog teksta, proučite on page SEO i izbor ključne reči. Imate mnoštvo tekstova napisanih na ove teme, pročitajte par na našem jeziku da dobijete opštu sliku, a zatim predjite na tekstove i youtube snimke na engleskom. SEO je na našem jeziku vrlo šturo objašnjen.

Biće vam potrebno dosta pročitanih tekstova i odgledanih snimaka da savladate ovu tematiku, ali ne plašite se, posle mesec dana bićete spremni za pisanje prvih tekstova. Naravno svoje SEO znanje svakodnevno obogaćujte.

Vrh ledenog brega je off page SEO, posle mesec ili dva od pokretanja bloga počnite sa primenom stečenog znanja iz ove oblasti. Kada budete čitali o off page SEO, saznaćete da postoje dozvoljene i manje dozvoljene tehnike. Budite strpljivi, rezultati dolaze jako polako, ali izbegavajte korištenje nedozvoljenih tehnika.

Znam da vam SEO deluje jako konfuzno, detaljane o SEO pisaću vam drugom prilikom. Danas sam vam samo dala smernice šta i kad bi trebalo da naučite i primenjujete. Obavezno guglajte na teme on page i off page SEO i keywords pre pokretanja bloga.

Kako postati bloger? – Rezime

Blogovanje je vrlo zahtevan posao. Za uspeh je potrebno mnogo rada i pravilan pristup. Biće uspona i padova, ali ne odustajte.

Tvoja kuvarica je takodje u prvoj godini imala uspone i padove, što se može videti i kroz posetu. Moram vam priznati da sam u jednom momentu osetila i zasićenje, bila blizu da odustanem. Naprosto nisam znala kako dalje, sve što sam pokušavala nije davalo gotovo nikakve rezultate. Poseta je stagnirala, čak počela da opada.

Tada sam počela da čitam i da gledam snimke na engleskom. Rezultati su bili vidljivi odmah. Promenila sam pristup blogovanju, počela da shvatam SEO i  primena je odmah dala rezultate. Vratio se osmeh na mom licu i na licu saradnica, zasukale smo rukave i krenule gotovo ispočetka. Ispravljamo tekst po tekst, razvijamo saradnju sa drugim blogovima i svakim danom sve smo zadovoljnije sa blogom.

Kako sam usavršavala svoje pisanje i kako je moje znanje iz SEO raslo, tako je rasla i poseta na mom blogu. U mesecu septembru imala sam 11 500 poseta, a od toga je pola iz google.  Ukupna poseta u prvoj godini je 65 000. Odličan i vrlo loš rezultat. Deluje vam zbunjujuće? Ako gledam iz perspektive da pre godinu nisam znala baš ništa o blogovanju, onda je ovaj rezultat nestvaran. Kada bih danas pokretala blog, posle stečenog znanja, taj rezultat bi bio znatno bolji,

Nadam se da ćete, poučeni mojim greškama, ostvariti znatno bolje rezultate u svojoj prvoj i najtežoj godini blogovanja. Vremenom ću napisati još nekoliko tekstova koji će vam olakšati blogovanje, a i proširiti ovaj sa još detalja. Budite uporni i postavljajte pitanja iskusnijim blogerima, mnogi od njih su vrlo susretljivi.

Srećan nam prvi rodjendan, a vama želim dobrodošlicu u blogerski svet i mnogo uspeha!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.