Kako sprečiti znojenje ispod pazuha

Stiglo nam je leto. A sa letom i jedan problem koji muči mnoge od nas. Prekomerno znojenje. I vi se pitate Kako sprečiti znojenje ispod pazuha?
Postoji mnoštvo rešenja, nekih čak i prirodnih i vrlo jednostavnih, ali da bi smo stigli do rešenja, najpre moramo znati uzrok nastajanja problema.

Kako sprečiti znojenje ispod pazuha – uzroci problema

Znojenje ispod pazuha se javlja posebno leti, kada je toplije. Znojenje je zapravo način da se telo odbrani od toplote, odnosno da se rashladi. Kako temperatura raste, tako nervni sistem aktivira znojne žlezde. Medjutim, znojenje može da se javi i kada nije toplo. Najčešće uzroci ove pojave su neki medicinski problemi. Pojačano znojenje se medicinski zove hiperhidroza. Postoji više oblika hiperhidroze. Tačan uzrok znojenja zavisi od oblika koji imate. Ovaj problem se može javiti iznenada, iako u prošlosti niste imali simptome. 

Uzroci nastanka hiperhidroze mogu biti različiti. Najčešći su: hormonski poremećaj, nezdrava i nepravilna ishrana, upotreba nekih lekova takodje može biti jedan od uzroka.gojaznost kao i PMS kod žena, te nizak nivo šećera u krvi. Kada režimo osnovni uzrok pojačanog znojenja, do potpunog rešenja se dolazi veoma lako.

Postoji i takozvana fokalna hiperhidroza. Osnovna razlika je što se znojenje javlja na samo jednom delu tela, rukama nogama ili ispod pazuha. Tačni uzroci nastanka se još uvek ne znaju ali se smatra da genetika ima presudan uticaj.

Većina ljudi se znoji kada je toplo,nervozni su ili pod stresom. Medjutim ako znojenje remeti vašu svakodnevnu rutinu, odjednom se znojite više nego obično ili vas noću obliva znoj, preporučljivo je da se obratite svom lekaru.

Kako sprečiti znojenje ispod pazuha
Kako sprečiti znojenje ispod pazuha

Kako sprečiti znojenje ispod pazuha – pravilna higijena

Pravilna higijena može itekako uticati da se spreči znojenje. Većina nas pravi početničku grešku i tušira se hladnom vodom. Hladna voda pospešuje znojenje, pa se zato tuširajte isključivo mlakom vodom. Kupajte se sapunima koji su neutralni ili blago kiseli 5.5 ph a izbegavajte standardne bazne sapune. Tako ćete sačuvati zastitni omotač kože i sprečiti razvoj bakterija.

Verovatno nećete biti u mogućnosti da se tuširate po nekoliko puta dnevno. Medjutim, kvašenje podlaktica če vas rashladiti i pomoći da se smanji znojenje.

Uklonite dlačice ispod pazuha i sa prepona. Na dlačicama se navata znoj, zatim dolazi do razvoja bakterija usled kontakta sa vazduhom ,a one su glavni uzrok neprijatnog mirisa.

Leti je preporučljivo da nosite samo prirodne materijale poput pamuka i lana. Svakog dana oblačite čistu odeću, jer bakterije na neopranoj odeči stvaraju neprijatan miris.

Dezodoranse i ostala sredstva nanosite isključivo nakon tuširanja, jer ćete u suprotnom izazvati kontra efekat. Doće do pojačanog znojenja i širenja neprijatnih mirisa.

Kako sprečiti znojenje ispod pazuha 

Antiperspiranti- vaš najbolji prijatelj leti

Većina nas je u zabludi da su antiperspiranti i dezodoransi isti. Medju njima postoji bitna razlika. Antiperspiranti imaju odredjene sastoje koji blokiraju pore i sprečavaju znojenje dok dezodoransi samo neutrališu neprijatan miris. Antiperspirant je dovoljno naneti jednom u toku dana. To je dugotrajno rešenje, dok dezodorans treba nanositi više puta. Antiperspirant je preporučljiv svima koji imaju izražene probleme sa znojenjem. Preporučljivo ga je koristit samo leti a ne tokom cele godine, jer se sumlja da ima i pojedine štetne materije.

Operacija – jedan vid rešenja

Ukoliko ste isrpeli sve metode, a i  dalje muku mučite sa znojenjem, operacija može biti jedno od rešenja. Operaciji se pribegava ako znojenje zaista remeti vaš svakodnevni šivot i njena cena se kreće oko 1000 e.

Strujom protiv znojenja

U Americi je još od 1984 jontoforeza prihvaćena kao zvanična metoda za lečenje prekomernog znojenja. Iako daje malo slabije rezultate u lečenju prekomernog znojenja ispod pazuha u odnosu na ruke i stopala i dalje se veoma često primenjuje. Sa preko 80 posto uspešnosti jedna je od najpouzdanijih rešenja.

Ova metoda nije bolna. Oseti se samo blago peckanje. Traje oko 30 minuta. Potrebno je oko 10 tretmana. Noge i ruke stavljaju se u posebne kadice dok za pazuh postoje posebne elektrode. Nije preporučljiva trudnicama , epileptičarima i svima koji imaju igradjen pejsmejker ili neke metalne implante.

Laser

Laserom se mogu uništiti znojne žlezde i to je je veoma efikasno rešenje za prekomerno znojenje.

Botoks

Kada se spomene botoks većini nas je prva asocijacija bore. Botoks se ubrizgava u dlanove i pazuh sprečavajući nerve da šalju signale koji stimulišu rad znojne žlezde. Ovaj zahvat se mora ponavljati svakih godinu dana.

Kako sprečiti znojenje ispod pazuha – prirodnim putem

Crni čaj

Tanin kojim je bogat ovaj čaj sadrži kiselinu koja deluje kao prirodni antiperspirant. Tako utiče na žlezde i rešava problem prekomernog znojenja. Stavite pola šolje vode u džezvu da provri, zatim sipajte u šolju i u nju stavite kesice crnog čaja.

Kesice izvadite nakon minuta . Ostavite ih na tanjiriću dok se ne rashlade. Stavite vrećice ispod pazuha ili na područje na telu gde je znojenje pojačano, ostavite da deluje 5 minuta pa ih uklonite.

Jabukovo sirće

Jabučni ocat deluje poput prirodnog dezodoransa. On uništava bakterije, te njime prebrišite pazuh ili druge delove gde se znojite jednom dnevno. Uzmite suvu maramicu i natopite je mešavinom jabukovog sirćeta i vode u odnosu 2 : 1 . Te sa tako natopljenom maramicom prebrišite delove tela gde se najviše znojite. Idealno bi bilo pre spavanja.

Soda bikarbona

Prednost ove metode je što je dostupna, ima je u svakoj prodavnici mešovite robe. Možete je kupiti u kutijici te nositi sa sobom. 

Dodajte soda bikarbonu u malo vode ili na vlazne prste, te nanesite pod pazuh. Višah obrišite maramicom.

Limun

On se odavnina koristi u kozmetici, te i u rešavanju problema prekomernog znojenja. Uništava bakterije, pa se koristi kao prirodni dezodorans.

Utmite polovinu limuna i snjima istrljajte pazuh, zatim ostavite da deluje oko 20 min i zatim isperite hladnom vodom.

Posle ovog tretmana nije preporučljivo izlaganje suncu.

Svideo vam se naš tekst „Kako sprečiti znojenje ispod pazuha“, budite slobodni i ostavite nam komentar.

Preporučujemo vam da pročitate:

Prekomerno znojenje

Uvijanje kose slamkama

Kako se rešiti strija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.