Kurje oko

Kurje oko se najčešće javlja na stopalima, ali neretko i na rukama ili prstima. Pitate se zašto se baš tu javljaju? Stopala su deo našeg organizma koja trpe gotovo celokupnu našu težinu. Kako na njih utiče pored naše težine i sila gravitacije, stopala da bi obavljala svoju funkciju, zahtevaju posebnu pažnju. Ako im ne posvetimo dovoljno pažnje, ona su pored oboljenja kože, sklona i repturama, deformitetima i prelomima.

Da li ste znali da je koža na stopalima i šakama najdeblja na našem telu?  Zbog toga je vašim stopalima i šakama potrebna odgovarajuća nega, u suprotnom je ona sklona zadebljanjima, te postaje suva i hrapava. Rezultat je pojava žuljeva i kurjih očiju. Želite da se rešite kurjeg oka? Saznajmo prvo zašto nastaje kako nam se više ne bi javljalo.

Šta je kurje oko i uzroci nastanka

kurje oko

Izvor slike: kurjeoko.blogspot.rs/

Kurje oko spada podvrstu humanog papiloma virusa (HPV-a). Javlja se u preko 80 oblika. Sam virus u sebi ima preko 75 posto svetske populacije. Ono se manifestuje kao zadebljanje kože. Nastaje kao odbrambeni mehanizam našeg organizma, na raznorazne pritiske ili nepravilnosti koje deluju na našu kožu u dužem periodu. Može se javiti na bilo kom delu stopala koje je izloženo stalnom trljanju obuće, vrlo često se javlja izmedju malog i domalog prsta, na peti, ali i na ostalim prstima nogu i ruku.

Najčešće se javlja usled nošenja neodgovarajuće obuće koja je tesna ili nije anatomska, te nije odgovarajuća za naše stopalo. Takodje i prekomerno znojenje nogu može uzrokovati ovu pojavu. Odredjeni deformiteti stopala i prstiju, takodje mogu uzrokovati nastanak nastanak žuljeva i kurjih očiju. Usled deformiteta naše stopalo trpi odredjene pritiske, koje rezultiraju pojavom zadebljanja na koži. Današnje žene sve više nose štikle i visoke podpetice, koje vrlo lako mogu biti uzrok ove bolne pojave.

Ne postoji velika razlika izmedju žulja i kurjih očiju. Oba nastaju usled hroničnih štetnih uticaja na našu kožu. Naša koža pravi zadebljanja kao odbranu na negativne uticaje. Kurje oko  za razliku od žulja ima centralni deo koji je vrlo često bolan i osetljiv, takodje kurje oko ima koren koji ide duboko u kožu.

Kurje oko – simptomi

Kako smo već ranije naveli kurje oko najčešće nastaje usled nošenja tesne obuće. Naša stopala trpe hroničan pritisak i trenje. Dolazi do zadebljanja kože. Što je koža deblja to je i bolnija.  Ako nastavite dalje da nosite neudobnu obuću , zadebljanja pritiskaju nerve koji se nalaze ispod njih što rezultira bolom. Bol se takodje može javljati i na promenu vremena. Kurje oko može da se inficira, što vodi do novih problema, te pojave limfangitisa.

Koža u početku bude bolna i crvena, a tek kasnije se na tom mestu javlja kurje oko. Koren kurjeg oka se proteže dublje u kožu, te je to razlog zbog čega ga je teže ukloniti. Nije dovoljnu ukloniti kurje oko sa površine, već i njegov koren. Postojanje korena je osnovna razlika izmedju kurjeg oka i žulja.

Tvrde kurje oči karakteristične su za tabane, a one mekše se javljaju izmedju prstiju. Pitate se zašto su mekše? Izmedju prstiju je vlažnije i toplije. Kurje oči se mogu javiti na jednom, ali i na više mesta u isto vreme. Pored toga što kvare naš izgled, ova pojava je i veoma bolna, te vam savetujemo da ih lečite.

Kurje oko – lečenje

Sigurno ste se sretali sa mnogima koji imaju kurje oči, ali ne uspevaju da ih izleče. Narodna medicina ima više lekova, ali i savremena takodje. Poslušajte naše savete, te ćete i vi imati odgovor na pitanje kako ukloniti kurje oko?

Kurje oči – prirodni lekovi

Iako se u apotekama mogu kupiti bez recepta lekovi za gotvo sve manje probleme, ja se lično trudim da što više koristim lekove iz prirode. Život u skladu sa prirodom osnova je sreće i dobrog zdravlja.

Propolis

Propolis je veoma delotvoran protiv većine virusa, kao i virusa gripa. Jača vaš imunitet, te ga možete piti preventivno. Propolis mast koristi mnoga kožna oboljenja, a poslednja istraživanja govore da propolis deluje i antikancerogeno.

Da li ste znali da je veoma delotvoran u lečenju kurjeg oka? Veoma kvalitetan propolis naćićete kod pčelara. Komad propolisa zagrejte i stavite na kurje oko. Zatim zavijte nekom gazom ili flasterom. Ovaj proces ponavljate svaki dan. Posle 7 dana bićete iznenadjeni rezultatima.

Smokva

Moja prva asocijacija na smokvu je more i slatko od smokava. Ova sočna voćka je veoma lekovita. Smanjuje loš holesterol, sprečava pojavu visokog krvnog pritiska i moždanog udara, leče hemoroide i akne. Smokve su bogate vitaminima i mineralima, dostupne su u sušenom obliku tokom cele godine, sadrže dijetalna vlakna, pa vam mogu pomoći u borbi sa suvišnim kilogramima.

Smokva je veoma delotvorna kada su kurje oči upitanju. Trebate obratiti pažnju da smokve budu sveže. Presecite smokvu na pola, stavite na kurje oči. Preporučljivo je da uradite uveče, te ostavite preko noći. Ujutro isperite toplom vodom. Ovo će omekšati vaše kurje oko, te ga tada možete i sami ukloniti. Kako su na tabanima nešto tvrdje kurje oči, u tom slučaju biće potrebno nekoliko puta ponoviti ovaj tretman.

Jabukovo sirće

kurje oko

Meni je iskreno prva asocijacija na jabukovo sirće zapravo mršavljenje . Medjutim u kombinaciji sa crnim lukom je veoma delotvorno rešenje i za problem kurjeg oka. Uzmite glavicu crnog luka i presecite je na pola. Zatim je prelite jabukovim sirćetom i ostavite da odstoji. Potrebno je oko 5 sati da odstoji.

Pred spavanje stavite crni luk na kurje oko i umotajte gazom. Ujutro noge operite u mlakoj vodi. Ponavljajte ovaj postupak nekoliko puta, dok kurje oko ne omekša, a zatim ga uklonite.

Čuvarkuća

Čuvarkuću ima gotovo svako seosko domaćinstvo. Ranije se verovalo da ona štiti kuću od groma, otuda i naziv čuvarkuća. Inače ova biljka potiče iz Meksika. U poslednje vreme jedan od naprimenjivanijih lekova za kurje oko. Uzmite jedan listić i skinite opnu sa njega, te ga stavite na kurje oko svaku noć. Biće potrebno oko nedelju dana za ovaj tretman.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje smanjuje otok i hidrira kožu. Jedno je od najefektivnijih rešenja. Koristite vatu ili tampon, stavite ricinusovo ulje na kurje oko, a zatim stavite tampon i zalepite ga trakom. Ostavite preko noći. Tretman ponavljajte nekoliko dana dok kurje oko potpuno ne omekša.

Kurje oči – ostala prirodna rešenja

Ono što je zajedničko za sva rešenja, jeste da morate biti uporni. Postoji još mnoštvo povrća ,voća, trava i ulja koja mogu biti izuzetno delotvorna, a mi ćemo vam navesti neka.

Beli luk je idealno rešenje. Sitno ga iseckajte i pomešajte sa sirćetom, nanesite uveče, te zavijte. Ostavite da odstoji preko noci, te ujutro isperite malkom vodom.

Kora od banane se stavlja na kurje oko i to njen unutrašnji deo. Zavite je da bi je učvrstili i ostavite preko noći. Biće potrebno oko 7 dana da ponavljate ovaj tretman.

Kora od limuna se na isti način primenjuje kao kora od banane. Možete iscediti i limunov sok na vatu te staviti i previti. Tretman je potrebno ponavljati od 7 do 10 dana.

Melem od nevena je veoma delotvoran kada su u pitanju kurje oči. Potrebno je mazati ga nekoliko puta dnevno, kako bi se smanjila upala i sprečila nova pojava.

Suve groždjice vam takodje mogu pomoći da se izborite sa ovim problemom. Stavite ih na kurje oko i zalepite flasterom kako se ne bi pomerile. Postupak ponavljajte više noći.

Narendani krompir može biti jedno od rešenja. Ostavite ga na stopalima tokom noći. Ponavljajte proces više dana.

Staroplaninski melem

Za ovaj melem kažu da je vrlo efikasan u borbi sa kurjim okom i bradavicama. Uspešnost mu je 95 posto. Operite kurje oko mlakom vodom i neutralnim sapunom. Melem nanesite direktno iz bočice na kurje oko i na 1 cm oko njega. Ostavite da odstoji 10 min i zatim nastavite sa svojim aktivnostima.

Postupak ponavljajte 3 dana za redom ujutro i uveče. Zatim ostavite 7 dana da krema deluje. Osmi dan potopite noge u toplu vodu, držite oko 15 minuta, a zatim uklonite kurje oko. Neće biti bolno.

Ukoliko nakon uklanjanja kurjeg oko ostane bela tačka, odnosno koren kurjeg oka, sačekajte 2 dana pa celokupan tretman ponovite. Stim da kurje oko mažete jednom dnevno, tri dana za redom, a zatim ostavite 10 dana da deluje i koren će izaći na površinu.

Kurje oko – savremena medicina

flaster za kurje oko

Izvor slike: www.mojaljekarna.hr

I ranije smo spominjali da i savremena medicina nudi rešenja. Neka su na bazi gore spomenutih biljka, dok su druga sinteticki prirode. Jedan se ipak izdvaja i najprodavaniji je u zadnje vreme. To je flaster za kurje oko. On prvo uklanja bol, a zatim i samo kurje oko.

U flasteru se nalazi salicilna kiselina, koja najpre omekšava kurje oko da bi se ono kasnije uklonilo. Očistite kurje oko i nalepiti flaster, a posle dva dana nalepite novi. Kada prodje 4 dana potopite noge ili ruke u toplu vodu sa solju i uklonite kurje oko. Nemojte korisiti skalper, niti bilo kakve oštre predmete. Ako je potrebno držite flaster još nekoliko dana. Flasteri su dermatološki ispitani ublažavaju bol i vrlo su pristupačne cene.

Postoje i drugi preparati na bazi salicilne kiseline koji se reklamiraju. Preparati na bazi salicilne kiseline ne odgovaraju svakom, a naročito dijabetičarima. Takodje se može ukloniti i hiruškim putem bez krvi. Danas postoje i laseri, koji za pet minuta uklanjaju kurje oko. Posle tretmana, potrebno je mesto mazati odredjenim kremama.

Aspirin

Aspirin u kombinaciji sa alkoholom je vrlo delotvorno rešenje za mnoga kožna oboljenja. Potrebno je 10 aspirina i 250 ml alkohola smešati. Možete koristiti komovicu ili medicinski alkohol. Ujutro i uveče natapajte gazu i sa njom previjajte kurje oko.

Kurje oko – na ruci

Pojava kurjeg oka na dlanovima i prstima ruke je retko, ali se dešava. Uzroci nastanka su uglavnom gotovo isti kao za žuljeve. Ako radite teške fizičke poslove može doći do nastanka ovog problema usled trenja i opterećenja ruku. Zato obavezno koristite rukavice, ali pazite da i one budu odgovarajućeg materija. Jer usled znojenja može takodje doći do pojave ovog problema.

Leči se na isti način kao i kurje oči na stopalima, na vama je da odaberete koju od ponudjenih metoda ćete koristiti, sve su delotvorne. Kada je kurje oko na ruci u pitanju ono zna biti veoma bolno i kvari estetski izgled vaših ruku. Zato počnite sa njegovim lečenjem čim se pojavi, ne čekajte da se zadeblja, jer ćete ga kasnije teže ukloniti.

Kurje oko kod dece

Kurje oko kod dece se javlja iz gotovo istog razloga kao kod odraslih. Najčešći uzroci su nasledjena, neudobna i premala obuća. Savetujemo vam da deci uvek kupujete novu obuću, što sa odećom ne mora biti slučaj, jer pored pojave kurjih očiju može doći do različitih deformiteta usled nošenja neadekvatne obuće.

Za lečenje kurjih očiju kod dece se primenjuju isti preparati kao za odrasle, ali kako su deca vrlo osetljiva, te na odredjene preparate mogu negativno odreagovati, savetujemo vam da se prvo obratite svom lekaru.

Kurje oko – prevencija

Kao i za mnoge druge bolesti, prevencija je pola zdravlja. Odgovarajuća nega stopala i ruku sprečiće nastanak kurjih očiju. Tu se prvenstveno misli na nošenje adekvatne obuće i odeće. Nošenje pamučnih čarapa i njihovo svakodnevno menjanje. Svakodnevno pranje nogu . Poželjno je svako veče da držite noge 20 minuta u toploj kupki, dodajte so ili limun. Pravilno secite nokte i kamenon za pete skinite mrtve ćelije sa vaše kože, kako ne biste imali ispucale pete. Posle kupke namažite noge hidratantnom kremom.

Obuća koju nosite treba biti anatomska ni premala ni prevelika. Izbegavajte konstantno nošenje špicastih cipela kao i visokih podpetica. Redovan pedikir i manikir uz higijenu nogu sprečiće novo pojavljivanje ovog problema.

Kurje oko nikad ne secite, jer tako samo možete izazvati infekciju.  Ukoliko se kurje oko nalazi između nožnih prstiju, kupiti u apoteci jastučiće za obuću koji će pomoći da smanjite pritisak na bolno mesto. Ako imate kurje oko između nožnih prstiju ili na spoljnoj ivici malog prsta, rešenje su šire cipele da bi izbegli pritisak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.