Kurje oko

Kurje oko se najčešće javlja na stopalima, ali neretko i na rukama ili prstima. Pitate se zašto se baš tu javljaju ?  Stopala su deo našeg organizma na koja trpe gotovo celokupnu našu težinu. Kako na njih utiče pored naše težine i sila gravitacije, stopala da bi obavljala svoju funkciju, zahtevaju posebnu pažnju. Ako im ne posvetimo dovoljno pažnje ona su pored oboljenja kože sklona i repturama, deformitetima i prelomima.

Da li ste znali da je koža na stopalima i šakama najdeblja na našem telu ?  Zbog toga je vašim stopalima i šakama potrebna odgovarajuća nega, u suprotnom je ona sklona zadebljanjima, te postaje suva i hrapava. Rezultat je pojava žuljeva i kurjih očiju. Želite da se rešite kurjeg oka ? Saznajmo prvo zašto nastaje kako nam se više nebi javljalo.

Šta je kurje oko i uzroci nastanka

kurje oko

Izvor slike: kurjeoko.blogspot.rs/

Kurje oko je zapravo zadebljanje kože. Ono nastaje kao odbrambeni mehanizam našeg organizma, na raznorazne pritiske ili nepravilnosti koje deluju na našu kožu. Može se javiti na svakom delu stopala, vrlo često se javlja izmedju malog i domalog prsta, ali i na ostalim prstima nogu i ruku.

Najčešće se javlja usled nošenja neodgovarajuće obuće koja je tesna ili nije anatomska te nije odgovarajuća za naše stopalo. Takodje i prekomerno znojenje nogu može uzrokovati ovu pojavu. Odredjeni deformiteti stopala i prstiju, takodje mogu uzrokovati nastanak nastanak žuljeva i kurjih očiju. Usled deformiteta naše stopalo trpi odredjene pritiske, koje rezultiraju pojavom zadebljanja na koži. Današnje žene sve više nose štikle i visoke podpetice, koje vrlo lako mogu biti uzrok ove bolne pojave.

Ne postoji velika razlika izmedju žulja i kurjih očiju. Oba nastaju usled hroničnih štetnih uticaja na našu kožu. Naša koža pravi zadebljanja kao odbranu na negativne uticaje. Stim što kurje oko ima centralni deo koji je vrlo često bolan i osetljiv.

Kurje oko – simptomi

Kako smo već ranije naveli kurje oko najčešće nastaje usled nošenja tesne obuće. Naša stopala trpe hroničan pritisak i trenje. Dolazi do zadebljanja kože. Što je koža deblja to je i bolnija.  Ako nastavite dalje da nosite neudobnu obuću , zadebljanja pritiskaju nerve koji se nalaze ispod njih što rezultira bolom. Bol se takodje može javljati i na promenu vremena. Kurje oko može da se inficira, što vodi do novih problema, te pojave limfangitisa.

Koža u početku bude bolna i crvena, a tek kasnije se na tom mestu javlja kurje oko. Koren kurje oko se proteže dublje u kožu, te je to razlog zbog čega ga je teže ukloniti. Nije dovoljnu ukloniti kurje oko sa površine, već i njegov koren. Postojanje korena je osnovna razlika izmedju kurjeg oka i žulja.

Tvrde kurje oči karakteristične su za tabane, a one mekše se javljaju  izmedju prstiju. Pitate se zašto su mekše ? Izmedju prstiju je vlažnije i toplije. Kurje oči se mogu javiti na jednom, ali i na više mesta u isto vreme. Pored toga što kvare naš izgled, ova pojava je i veoma bolna, te vam savetujemo da ih lečite.

Kurje oko – lečenje

Sigurno ste se sretali sa mnogima koji imaju kurje oči, ali ne uspevaju da ih izleče. Narodna medicina ima više lekova, ali i savremena takodje. Poslušajte naše savete, te ćete i vi imati odgovor na pitanje kako ukloniti kurje oko ?

Kurje oči – prirodni lekovi

Kada god ste u mogućnosti iskoristite lekove koji vam dolaze iz prirode.

Propolis

Sigurno ste odavno čuli za mnoge blagodeti propolisa. Da li ste znali da je veoma delotvoran u lečenju kurjeg oka ? Veoma kvalitetan propolic naćićete kod pčelara. Komad propolisa zagrejte i stavite na kurje oko. Zatim zavijte nekom gazom ili flasterom. Ovaj proces ponavljate svaki dan. Posle 7 dana bićete iznenadjeni rezultatima.

Smokva

I meni je delovalo veoma čudno. Medjutim smokva je jedno od najboljih rešenja. Trebate obratiti pažnju da smokve budu sveže. Presecite smokvu na pola, stavite na kurje oči. Preporučljivo je da uradite uveče, te ostavite preko noći. Ujutro isperite toplom vodom. Ovo će omekšati vaše kurje oko, te ćete ga moći i sami ukloniti. Kako su na tabanima nešto tvrdje kurje oči, u tom slučaju biće potrebno nekoliko puta ponoviti ovaj tretman.

Jabukovo sirće

kurje oko

Meni je iskreno prva asocijacija na jabukovo sirće zapravo mršavljenje . Medjutim u kombinaciji sa crnim lukom je veoma delotvorno rešenje i za problem kurjeg oka. Uzmite glavicu crnog luka i presecite je na pola. Zatim je prelite jabukovim sirćetom i ostavite da odstoji. Potrebno je oko 5 sati da odstoji.

Aspirin

Aspirin u kombinaciji sa alkoholom je delotvoran sa mnogim kožnim oboljenjima. Potrebno je 10 aspirina i 250 ml alkohola smešati. Može biti komovica ili medicinski alkohol. Ujutro i uveče natapajte gazu i sa njom previjajte kurje oko.

Čuvarkuća

U poslednje vreme jedan od naprimenjivanijih lekova za kurje oko. Uzmite jedan listić i skinite opnu sa njega, te ga stavite na kurje oko svaku noć.

Kurje oči – ostala prirodna rešenja

Ono što je zajedničko za sva rešenja, jeste da morate biti uporni. Postoji još mnoštvo povrća ,voća, trava i ulja koja mogu biti izuzetno delotvorna a mi ćemo vam navesti neka.

Beli luk idealno rešenje. Sitno ga iseckajte i pomešajte sa sirćetom, nanesite uveče, te zavijte. Ostavite da odstoji preko noci, te ujutro isperite malkom vodom. Kora od banane se stavlja na kurje oko i to njen unutrašnji deo i ostavlja preko noći. Kora od limuna se na isti način primenjuje kao kora od banane. Možete iscediti i limunov sok na vatu te staviti i previti.

Melem od nevena je veoma delotvoran kada su u pitanju kurje oči, takodje i narendani krompir može poslužiti. Staroplaninski melem i školska kreda se takodje vrlo često primenjuju.

Kurje oko – savremena medicina

I ranije smo spominjali da i savremena medicina nudi rešenja. Neka su na bazi gore spomenutih biljka, dok su drugi sinteticki. Jedan se ipak izdvaja i najprodavaniji je u zadnje vreme. To je flaster za kurje oko. On prvo uklanja bol, a zatim i samo kurje oko. U flasteru se nalazi salicilna kiselina, koja najpre omekšava kurje oko da bi se ono kasnije uklonilo. Očistite kurje oko i nalepiti flaster, a posle dva dana nalepite novi. Kada prodje 4 dana potopite noge ili ruke u toplu vodu sa soli i uklonite kurje oko. Nemojte korisiti ni skalper niti bilo kakve oštre predmete. Ako je potrebno držite flaster još nekoliko dana. Flasteri su dermatološki ispitani ublažavaju bol i vrlo su pristupačne cene.

Postoje i drugi preparati na bazi salicilne kiseline koji se reklamiraju. Takodje se može ukloniti i hiruškim putem bez krvi. Preparati na bazi salicilne kiseline ne odgovaraju svakom, a naročito dijabetičarima. Danas postoje i laseri, koji za pet minuta uklanjaju kurje oko. Posle tretmana, potrebno je mesto mazati odredjenim kremama.

Kurje oko – na ruci

Pojava kurjeg oka na dlanovima i prstima ruke je retko ali se dešava. Uzroci nastanka su uglavnom gotovo isti kao za žuljeve. Ako radite teške fizičke poslove može doći do nastanka ovog problema usled trenja i opterećenja ruku. Zato obavezno koristite rukavice, ali pazite da i one budu odgovarajućeg materija. Jer usled znojenja može takodje doći do pojave ovog problema.

Kurje oko kod dece

Kurje oko kod dece se javlja iz gotovo istog razloga kao kod odraslih. Najčešći uzroci su nasledjena, neudobna i premala obuća. Za lečenje kurjih očiju kod dece se primenjuju isti preparati kao za odrasle, ali kako su deca vrlo osetljiva savetujemo vam da se prvo obratite svom lekaru.

Kurje oko – prevencija

Kao i za mnoge druge bolesti, prevencija je pola zdravlja. Odgovarajuća nega stopala i ruku sprečiće nastanak kurjih očiju. Tu se prvenstveno misli na nošenje adekvatne obuće i odeće. Nošenje pamučnih čarapa i njihovo svakodnevno menjanje. Svakodnevno pranje nogu . Poželjno je svako veče da držite noge 20 minuta u toploj kupki sa soli ili limunom. Pravilno secite nokte i kamenon za pete skinite mrtve ćelije sa vaše kožeka kako  ne biste imali ispucale pete . Posle kupke namažite noge hidratantnom kremom.

Obuća koju nosite treba biti anatomska ni premala ni prevelika. Izbegavajte konstantno nošenje špicastik cipela kao i visokih podpetica. Redovan pedikir i manikir uz higijenu nogu sprečiće novo pojavljivanje ovog problema.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.