Pucanje i listanje noktiju

Pucanje i listanje noktiju su pored estetskog problema, pokazatelj našeg sveukupnog zdravlja. Prirodnim lečenjem možete ponovo imati lepe i zdrave nokte.

Listanje noktiju – 7 problema koje ne smete ignorisati

Postoji mnoštvo uzroka promene na vašim noktima. Neki uzroci su manje ozbiljni, dok postoje i one promene na noktima koje su pokazatelj vrlo ozbiljnih bolesti.

Vrlo bledi nokti ponekad mogu biti znak ozbiljne bolesti, kao što su:

 • anemija
 • kongestivna srčana insuficijencija
 • oboljenje jetre
 • neuhranjenost

listanje noktiju

Žuti nokti – jedan od najčešćih uzročnika žutih noktiju je gljivična infekcija. U retkim slučajevima žuti nokti mogu bitit pokazatelj teških bolesti pout štitne žlezde, bolesti pluća, dijabetes ili psorijaza.

listanje noktiju

Nokti sa plavičastim tonovima mogu značiti da telo ne dobija dovoljno kiseonika. To bi moglo ukazati na probleme pluća, kao što je emfizem. Neki problemi sa srcem mogu biti povezani sa plavim noktima.

listanje noktiju

Ako je površina nokta zrnasta, to može biti znak psorijaze ili zapaljenog artritisa.Uobičajena je promena boje noktiju. Koža pod noktom može izgledati crvenkasto smedja.

Suvi, krhki nokti koji su često pucali, povezani su sa bolesti štitne žlezde . Pukotine ili cepanje, povezani sa žuckastom bojom su uglavnom posledica gljivične infekcije.

listanje noktiju

Ako vam se pojavi crvenilo kože oko noktiju, upitanju je zapaljenje noktiju. Može biti rezultat lupus ili drugog poremećaja vezivnog tkiva. Infekcija takodje može izazvati crvenilo i zapaljenje noktiju.listanje noktiju

Pucanje noktiju po sredini mogu označiti pojavu psorijaze. Ukoliko kod sebe prepoznate ovaj ili neki od gore navedenih  simptoma, mi vam predlažemo da se javite svom lekaru.

Izvor; www.webmd.com

Listanje noktiju na rukama i nogama – uzroci

Mnogi uzroci promena na vašim noktima i nisu toliko opasni po zdravlje kao gore navedeni. Mi ćemo vam navesti neke:

 • loša ishrana – zasigurno ste mnogo slušali poslednjih godina o zdravoj ishrani . Ponekad vam se čini da mediji i preteruju, ali verujte nije tako. Nedostatak vitamina A, D i C , zatim proteina gvoždja i cinka su vrlo čest uzrok pucanja noktiju.
 • grickanje noktiju – pored toga što je vrlo ružna navika, ona za posledicu ima pucanje i listanje noktiju.
 • vremenski uslovi – u toku zimskih meseci suv i  hladan vazduh deluje na našu kožu i nokte. Dolazi do isušivanja, odnosno gubitka tečnosti, što dovodi do pucanja noktiju.
 • nedovoljan unos tečnosti – voda je neophodna našem organizmu za normalno funkcionisanje pa tako i našim noktima. Ne vode se bez razloga kampanje po medijima o značaju unosa dovoljne količine vode.
 • sredstva za čišćenje – kada perete sudje ili ribate kuću koristite jaka sredstva koja nagrizaju vašu kožu i nokte.
 • lakovi za nokte – mnogi nekvalitetni lakovi, kao i sredstva za skidanje lakova oštećuju vaše nokte. Naročito oni koji sadrže aceton i toluen.
 • gljivice – vrlo čest uzrok promena na našim noktima. Sigurno ste vidjali gljivice na noktima nogu pojedinih ljudi i kako one uzrokuju listanje noktiju na nogama.

Listanje noktiju kod dece

Problemi sa noktima su vrlo česti kod beba i dece. Uglavnom su to kozmetički problemi te nema mesta za brigu.  Evo nekoliko načešće vidljivih poremećaja:

 1.  Beove linije – pojavljuju se ureznice koje prolaze kroz nokte. Kod novorodjenčadi, najčešće se vide odmah posle rodjenja. Kod starije dece se mogu videti nakon groznice, a vrlo retko su znak nedostatka cinka.
 2. Koilonichia (kašika za nokte) Ovi nokti imaju meku teksturu i izgledaju zaobljenim, zahvaljući tankim i mekim noktima malog deteta. Često se javljaju na palcima, povremeno je uzrok nedostatak gvoždja.
 3. Oniholiza -nokat se odvaja, obično je posledica traume.
 4. Onihochizia – krajevi noktiju postaju oštri i podeljeni. Najčešće se dešava u prvim godinama života, najčešće na palčevima. Trauma je najčešči uzrok.
 5. Paronichia – javlja se zbog infekcije, na ili u blizini ivice nokta. Simptomi uključuju crvenilo i oteklinu.

Iako su ozbiljni problemi sa noktima vrlo retki, predlažemo vam da se u slučaju značajnog pucanja noktiju kod dece, obavezno obratite dečjem lekaru.

izvor;  www.bundoo.com

Kako sprečiti pucanje i listanje noktiju

Unosite dovoljno vitamina i minerala

Vitamin A– je veoma važan za obnovu i  brz rast noktiju . Namirnice bogate ovim vitaminom su lako dostupne a pritom i ukusne. Riba, mleko, mlečni proizvodi, spanać, šargarepa i citrusi, odličan su izvor vitamina A.

Vitamin D – vema je važan za kosti kožu i nokte, dobijamo ga sunčanjem, te je preporučljivo da što više budete na otvorenom. Riba, riblje ulje i pečurke su bogate ovim vitaminom.

Ako se pored listanja, na vašim noktima pojave i bele mrlje to je znak da vam nedostaje vitamin C. Limun i ostali citrusi su bogati ovim vitaminom.

Pored vitamina potrebno je unositi dovoljno minerala. Crveno meso, zeleno povrće, cvekla i kopriva, neka bude deo vašeg jelovnika.

Sprečite isušivanje noktiju

Ako prečesto perete ruke doće do isušivanja noktiju. U nekim profesijama je to neophodno, ali onda nakon pranja koristiti hidratantnu kremu. U toku zime nosite rukavice kada ste napolju.

Smanjite štetan uticaj hemijskih sredstava

Pranje sudja i rublja, kao i čišćenje kuće dovodi vaše nokte u dodir sa deterdžentima. Jaki deterdženi mogu ošteti površinu vaših noktiju i učiniti ih slabim, sklonim listanju. Da bi ste to izbegli, koristite gumene rukavice kad god je to moguće.

Lakiranje i sečenje noktiju

Većina lakova i odstranjivača laka je na bazi acetona. Oni oštećuju vaše nokte i čine ih sklone listanju. Zato je potrebno nokte povremeno odmoriti od laka, a lak skidati odstranjivačima na uljnoj bazi. Oni ne samo da su manje štetni već i hrane vaše nokte.

Nemojte grickati nokte. Sem što je ružna navika, oštećuje vaše nokte. Izbegavajte grickalice za nokte, koristite mekane makazice, a ruke prethodno potopite u vodu da omekšaju. Najbolje ih secite posle kupanja.

Listanje noktiju prirodni lek

Maslinovo ulje – odavnina korišteno u službi lepote. Nahraniće vaše nokte i pružiti im potrebnu zaštitu. Stavite ruke u malo maslinovog ulja i držite 20 minuta. Zatim ih obrišite i namažite hidratantnom kremom. Proces ponavljajte jednom nedeljno.

Ricinusovo ulje – je odlično kako za vaše nokte tako i za vaše nokte. Ukapajte desetak kapi ricinusovog ulja u maslinovo ili bademovo ulje. Premažite svoje nokte svaki put kada menjate lak.

Pčelinji vosak – možete koristi svakodnevno. Sprečiće listanje vaših noktiju. Pčelinji vosak rastopite na pari. Na nokte ga nanosite tek kad se ohladi.

Ako vas muče gljivice na noktima ovaj video će vam dati odgovor kako da se rešite istih prirodnim putem.

Pročitajte još; pucanje noktiju

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.