Mama, da li Deda Mraz postoji? – odgovor iz ugla psihologa

Mama, da li Deda Mraz postoji? Pitanje koje čeka svakog roditelja. Da li im reći istinu i kada ili ih pustiti da odrastaju u bajkama.

Većina od nas je odrastala uz magiju Severnog pola. Željno iščekivali novogodišnje praznike i uvek se zapitkujući kuda je Deda Mraz ušao. Tih dana san nije hteo na oči. Ho, ho, ho…… Sada kada smo odrasli zapitamo se zašto su nas roditelji „lagali“ i da li su trebali. Prvo se zapitajte šta bi praznici bili bez magije i priče koje se stvaraju oko njih. Kao majka ja se ipak pitam da li postoje opravdane laži i kako one utiču na moje dete.

da li Deda Mraz postoji

Da li Deda Mraz postoji?- šta kažu psiholozi

Zasigurno je pristup u vaspitanju da deci govorite uvek istinu dobar. Pitala sam se da li ipak postoje izuzetci i taj odgovor našla medju psiholozima. Naime oni na pitanje da li Deda Mraz postoji kažu DA.  Oni smatraju da verovanje u Deda Mraza razvija kreativnost i maštu i da kasnije detetu pomaže u razgraničenju stvarnog i izmišljenog. Psiholozi smatraju da deci ne treba isuviše rano reći istinu.

Mama, da li Deda Mraz postoji?-kada reći istinu

Odgovor na ovo pitanje leži u svakom detetu pojedinačno. Vaše dete će vas u više navrata priupitati da li Deda Mraz postoji. Pitate se kada je spremno na istinu. Vi zapravo treba da znate šta ono želi da čuje. Zato ga priupitajte da li ono veruje da postoji. Ako kaže da i vi potvrdite, tek kada ono prestane samo da veruje vi mu potvrdite da ne postoji.

Ranije su deca prosečno oko osme godine prestajala da veruju u Deda Mraza. Danas je to oko sedme, kao posledica televizije, interneta i drugih medija. Na neki način nije dobro da dete od tri godine ne veruje u postojanje Deda Mraza jer će se naći u grupi vršnjaka koji veruju. Zbog toga može dobiti osećaj otudjenosti i nerazumevanja. Takodje nije dobro ni dete od deset godina da veruje jer će zasigurno biti ismevano na igralištu.

Deca mogu ražličito reagovati na saznanje istine. Neka će osetiti olakšanje dok će drugi početi da plaču. Trebate biti spremni na svaki tip reakcije i objasniti im da ne gube Novu godinu ili Božić. Predstavite im praznika na malo drugačiji način, ali i dalje kao veliku zabavu prepunu poklona.

 

3 Comments on “Mama, da li Deda Mraz postoji? – odgovor iz ugla psihologa”

  1. Lepo je deci odrastiti u bajkama do svoji 5 godina da bi osecali svoje detinstvo oni u to vreme su maleni I osecaju radost I svu lepotu detinstva kroz bajke koje su pricane od svoje porodice narocito od bake I dede koji od ljubavi svojih unuci udu u njihovu pamet

  2. Bas je divno uzivati tako u poroditi pa Bog da vas pozivi 100 godina I uzivali sa vasom familijom pa I sa nama ovaj divan dan nedelja da vam olepsa jos I vise vas napredak u svemu prijatno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.