Najbolje vežbe za mršavljenje kod kuće

 Nisu vam potrebni skupi rekviziti niti članarina u teretani, potrebno vam je 5 minuta dnevno za vežbanje i rezultati će ubrzo biti vidljivi. Deluje vam neverovatno? Otkrimo zajedno čitajući članak „Najbolje vežbe za mršavljenje kod kuće“ da li je to moguće.

Koliko puta ste stajali pred ogledalom i bili nezadovoljni svojom figurom? Ja bih uvek govorila, od sutra počinjem da vežbam ili u ponedeljak krećem u teretanu. Nažalost to sutra nikako nije dolazilo.

Uvek je postojao neki opravdan ili manje opravdan razlog. Često nisam imala novca za skupe članarine ili mi je teretana bila previše daleko od mesta stanovanja, a ponekad sam imala dozu treme i osećaj da će svi da bulje baš u mene kada udjem u teretanu.

Primetila sam da je moja koleginica sa posla baš „doterala liniju“. Krenula sam da je zasipam pitanjima, da li ide u teretanu, drži dijetu. Otkrila mi je da kući vežba svega 5 ili 10 minuta svakodnevno. Meni je zvučalo nestvarno.

Kasnije sam i sama istraživala po internetu i pronašla vrlo zanimljiv program za vežbanje kod kuće. Sitne promene u životu, malo izdvojenog vremena svaki dan, da li su mi neverovatne rezultate.

Želite da smršate, ali ne znate kako?

Mnogi će vam odmah predložiti drastične i nezdrave promene koje daju brze rezultate.  Sem što su takve dijete nezdrave, kilogrami  se brzo i vraćaju.  Najgore što možete da uradite svom organizmu je da počnete da gladujete.  Izgubićete koje kilo, ali ćete toliko usporiti metabolizam da ćete nakon toga još lakše da dobijate nove kilograme. Zasigurno ste čuli za čuveni jo jo efekat, ne dozvolite da se desi i vama.

I vi možete imati savršenu figuru. Potrebno je da promenite navike u ishrani, da se krećete i da pratite naš program za najbolje vežbe za mršavljenje kod kuće.

Kao što sam već spomenula, ne držite rigorozne dijete, one nisu zdrave i ne daju dugoročne rezultate. Ukoliko se odlučite za dijetu, neka bude bazirana na postepenom gubitku kilograma. Ako se pitate kako izgleda zdrava dijeta, o njoj više možete saznati ovde.

Ja vam lično ne bih savetovala da držite odredjene dijete. Samo ćete opteretiti svoj mozak silnim pravilima. Ukoliko želite da smršate, a pritom budete zdrave dovoljno je da uvedete odredjene promene u svoju ishranu.

Pravilna ishrana

Obavezno doručkujte iako niste dosad. Doručak treba da vam da energiju i reguliše vaš metabolizam. Ovsene pahuljice sa orašastim plodovima i grčki jogurt sa jagodama su moji favoriti za doručak.

Izbegavajte slatkiše i gazirana pića, ona sem što goje i vrlo su nezdrava. Ukoliko ogladnite izmedju obroka, voćka ili šaka orašastih plodova neka bude vaša užina.

Izbegavajte namirnice na bazi belog brašna, poput hleba i testenina, kao i svu preradjenu hranu poput salama i pašteta. Neka vaša ishrana bude raznovrsna, bazirana na svežem voću, povrću, piletini, jajima, mleku i maslinovom ulju.

Ukoliko promenite navike u vašoj ishrani, izbacite nezdrave namirnice koje pritom i goje, vrlo brzo ćete videti promene na vašem telu.

Najbolje vežbe za mršavljenje kod kuće

Kardio trening

Kardio trening je neizostavna karika na vašem putu do idealne figure. Većina od vas ne voli da trči, ali morate znati da kardio trening zapravo topi vaše masti. On će ubrzati skidanje masnih naslaga na najosetljivijim mestima.

Ukoliko ne možete sebe da naterate na trčanje, hodanje ili vožnja bicikla su jednako efikasni. Dovoljno je dva do tri puta nedeljno da trčiti po 15 minuta ili 30 minuta da vozite biciklo ili brzo hodate.

Regulisana ishrana će vam pomoći da skinete suvišne kilograme i da održavate težinu. Kardio trening da sa stomaka i butina skinete i ono malo preostalih masnih naslaga, dok vežbanje zateže i oblikuje vaše telo. Ako primenite savete iz sve tri ove oblasti verujte da ćete imati figuru iz snova i znatno popraviti svoje zdrasveno stanje, samopouzdanje i izgled.

Najbolje vežbe za mršavljenje kod kuće

Pre svega da vam dam nekoliko saveta. Najbolje vežbe za mršavljenje kod kuće izvodite posle kardio treninga. Tada vam je telo već zagrejano.  Ako u tom danu ne radite kardio trening gledajte da vežbate u popodnevnim časovima. Izvodjenje svih pet vežbi traje od 30 sekundi do 1 minuta, a sveukupno 5 minuta. Dok ne udjete u formu možete praviti pauzu izmedju vežbi.

Preskakanje konopca (60 sec)

Ovu vežbu nismo slučajno naveli kao prvu. 1 minut preskakanja konopca sagoreće veliki broj kalorija, povećati kondiciju vašeg organizma, a i zagrejati celo telo za preostale četiri vežbe.

Supermen vežba(30 sec)

Ovu vežbu često nazivaju i najboljom na svetu i to uopšte nije slučajno. Savršena vežba kako za stomak tako i za donji deo ledja. Sem što  zateže vaše telo ona vam ojačava mišiće koji drže kičmu, te vam je zagarantovano pravilnije držanje a samim tim i bolji izgled.

Lezite na stomak, odignite ruke, ramena i noge od zemlje, praktično ležite samo na stomaku. Neka vam ruke i noge budu na oko 30 stepeni u odnosu na zemlju i u tom položaju budite predvidjenih 30 sekundi.

Naizmenični čučanj (60 sec)

Čučanj će zategnuti vaše noge i guzu.  To je jedan od glavnih ciljeva svake žene, a sve više i muškaraca. Čučnjeve radite prvih 30 sekundi raširenih nogu u širini ramena, tako da vam noge i zadnjica prave ugao od 90 stepeni.

Nema potrebe da idete previše duboko, a zatim narednih 30 sekundi radite čučnjeve sa skokovima . Kada iz čučnja krenete u skok gledajte da skočite dovoljno da skroz ispružite i ruke i noge.

Trbušnjaci (60 sec)

Trbušnjake radite tako što ćete noge, odnosno pete staviti na stolicu ili na krevet ako vam je stolica previsoka. Kada udjete u formu ovu vežbu radite bez stolice i držite noge u vazduhu sami.

Most (30 sec)

Ova vežba je savršena za vašu zadnjicu. Lezite na ledja. Oslonite se na pete koje su u širini vaših kukova i polako počnite da se izdižete prvo noge, a kasnije i vašu zadnjicu dok su vam ledja i ruke na zemlji kada dostignete najvišu tačku tu se zadržite 5 sekundi a zatim spustite nazad. Ponovite ovu vežbu više puta.

Poštujte redosled izvodjenja vežbi jer su one koncipirante tako da ne pogadjaju istu grupu mišića već da daju telu vremena da se odmori.

Najbolje vežbe za mršavljenje kod kuće – napredni nivo

Step

Najbolje vežbe za mršavljenje kod kuće

Ova vežba pogadja vašu zadnjicu i noge. San svake žene je čvrsta i oblikovana zadnjica, ovo je možda i najbolja vežba da ispunite taj cilj.

Izvodjenje vežbe je vrlo jednostavno. Stanite jednom nogom na klupu ili nižu stolicu. Podignite se skroz, tako da vam noga bude skroz ispravljena, kao na slici, zadržite se sekund, a zatim polako spustite. Vežbu ponavljajte po 15 puta za svaku nogu.

Sklekovi
Najbolje vežbe za mršavljenje kod kuće
Najbolje vežbe za mršavljenje kod kuće

Većina žena zapostavlja vežbanje gornjeg dela tela i fokusira se samo na stomak i zadnjicu. Rezultat su vrlo često loše držanje i mlitave ruke.

Sklekovi jesu zahtevna, ali i vrlo delotvorna vežba. Jačaju ogrnji deo tela i zatežu grudi, to je verovatno dovoljan razlog da ih ne preskačete. Ukoliko ste isuviše slabi za sklekove, radite takozvane „ženske sklekove“, sa kolena. Radite po 10 sklekova.

Single-Leg Deadlift
Izvor slike: www.shape.com

Ova vežba pogada zadnjicu, kao i donji deo ledja. Podignite nogu iza sebe, a zatim se polako spuštajte prema napred tako da vam telo i podignuta noga budu paralelni kao na slici. Zadržite se malo, a zatim polako vratite u prvobitan položaj. Ponavljajte 10 puta za svaku nogu.

Side plank

Ova vežba će vam pomoći da smnjite obim struka. Pogadja trbušne mišiće, bolje od većine vežbi. Bočno lezite, a zatim se izdignite gornji deo tela oslanjajući se na lakat, a drugu ruku ispružite kao na slici. Zadržite ovaj položaj 30 sekundi, a zatim lezite na ledja i promenite ruku.

Možete kombinovati vežbe iz ove dve grupe, bitno je da uvek radite bar po jednu vežbu za stomak, gornji deo tela, noge i zadnjicu. Kada udjete u formu, možete izvoditi i svih 10 vežbi, biže vam potrebno svega desetak minuta.

I na kraju daću vam par reči ohrabrenja. Teško je samo početi. Prelomite u glavi, posle 10 dana rezultati vam neće dati da odustanete. Počećete da uzivate u ovom programu, odnosno novom načinu života, prosto ćete biti zavisni od njega.

Ovo su moje najbolje vežbe za mršavljenje kod kuće.  Ako vam se dopadaju i ovaj program i vama daje rezultate, pišite mi u komentarima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.