Pecivo sa sirom-preklapača

Pecivo sa sirom  se pravi od svega par sastojaka. Vrlo je jednostavno za izradu, ekonomično je i vrlo ukusno.

U sled nedostatka vremena za odmor, putovanja i aktivnosti, zbog brzog tempa života i obaveza, priprema konkretno ovih preklapača za mene je savršen način da skupim sve ovo u jednu celinu. Od sastojaka je potrebno jedno slobodno pre podne, mir i tišina u toploj kuhinji, malo brašna, soli i vode i mnogo uspomena koje ovo jelo sa sobom nosi. 

Dok mesim testo napravim jedno divno putovanje kroz vreme od severa Banata, reke Tise kraj koje sam rasla i provodila leta, do jednog starog kućerka naše baba Rajke, koja bi nas nestašnu dečurliju celo leto uveseljavala i kada je raspoložena, a čak i kada bi se na nas malkice srdila. Njena stara terasa sa stubićima od cigle imala je dušu i neki magnet koji je baš tu okupljao svu decu iz ulice, kada stignemo iscrpljeni sa kupanja, sa po nekom šljivom u ustima i klipom kukuruza za kuvanje ispod miške koje bi uz put „slučajno“ našli. Svi bi se sa oduševljenjem okupili oko stola na kom bi nas čekale divne mirišljave, tople preklapače, koje bi za nas pripremila jedna mala žena, veselog duha i ogromnog srca. Od iscrpljenosti i gladi nismo imali vremena ni za osmeh umesto hvala već samo za ručkanje. 

I dok završim pripremu mojih preklapača, sa putovanja od severa Banata stignem do srca Šumadije gde kroz misli šaljem hvala toj divnoj ženi za sve pojedene preklapače kao i za ovaj recept danas. I tu završavam svoje putovanje, u svojoj kuhinji naravno i počinjem sa prženjem svojih preklapača koje će možda jednog dana neko drugo dete ovako da pamti.

Pecivo sa sirom

RECEPT ZA PECIVO SA SIROM:

meko brašno
voda
so
margarin ili domaća mast za premazivanje
ulje za prženje
1 jaje i feta sir (za punjenje)

KAKO NAPRAVITI PECIVO SA SIROM:

Umesiti testo srednje tvrdoće od brašna, soli i vode. Razviti ga oklagijom što tanje i premazati ga margarinom. Zatim testo umotati u rolat i ostaviti ga da odstoji pola sata. Nakon što je dovoljno odmorilo seći rolat na dva prsta širine i svako parče posebno opet oklagijom razviti. Na razvijeno testo stavljati prethodno umućeno jaje sa sirom. Preklopiti testo kao za školjkice i krajeve pritisnuti da se zalepi. 

Sada je pecivo sa sirom spremno za prženje. 🙂

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.