Skidanje fleka sa odece

Koliko puta vam se desilo da tokom svadbe ili nekog drugog svečanog događaja dokažete Marfijev zakon po kome fleke prosto obožavaju tek kupljene brendirane košulje? Skače vam pritisak i kroz glavu vam prolazi pitanje da li će se fleka skinuti? Medjutim, nema potrebe za nervozu. Postoji mnoštvo kupovnih sredstava za skidanje fleka, ali neka od njih znaju biti isuviše jaka i mogu oštetiti samu tkaninu. Uz naših par trikova za skidanje fleka, opet ćete uživati u svom omiljenom komadu garderobe.

Kao što smo već naveli na tržištu postoji mnoštvo sredstava koja su manje ili više delotvorna kada je o uklanjanje fleka reč. Ipak da ne biste slučajno trajno oštetili neki skupocen komad garderobe savetujemo vam da novokupljeno sredstvo pre upotrebe testirate. Uzmite parče tkanine i na njemu napravite fleku, tretirajte fleku prema uputstvu na sredstvu. Pre svega naravno pogledajte da li je fleka uklonjena, a zatim da li na tkanini postoje znakovi oštećenja. Ukoliko ste zadovoljni rezultatima, tretirajte i vaš uflekani komad garderobe.

Različitim flekama trebate pristupiti na različiti načine. Uz pomoć naših par trikova i saveta i vićete ukloniti fleke od kafe, vina ili trave, bez upotrebe skupocenih sredstava.

Skidanje fleka od vina

Skidanje fleka

Izvor slike: https://www.artofmanliness.com

Kako sam i sama ljubitelj vina, sa ovim problemom sam se vrlo često susretala. Bio je dovoljan samo mali trenutak nepažnje i moji skupoceni komadi garderobe bili bi trajno upropašteni, sve dok nisam otkrila magičnu kombinaciju sirćeta i tečnosti za sudje.

Pomešajte tečnost za sudje i vodu u razmeri 3:1, a zatim nanesite na fleku. Utrljavajte mešavinu dok fleke gotovo skroz ne nestanu, potom uflekanu odeću potopite u sirće, a zatim ubacite u veš mašinu i operite.

Trava

Ukoliko imate malu decu sa problemom skidanja fleka od trave se gotovo svakodnevno susrećete. Ukoliko je reč o beloj odeći naš predlog je belance. Umutite belance, nanesite na fleku i utrljajte, a zatim isperite.

Ukoliko su fleke tvrdokornije pronaćete spas u sirćetu. Potopite uflekani komad odeće u mešavinu alkoholnog sirćeta i vode, ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim odeću operite deteržentom.

Kafa

Sa flekama od kafe ste se zasigurno susretali, one mogu praviti poseban problem kada se nadju na svetloj odeći. Deo odeće na kom se nalazi fleka prelite i potopite u mleko. Ostavite da odstoje 30 minuta, a potom operite u sapunici.

Kombinacija sirćeta i alkohola takodje može biti vrlo delotvorna kada su u pitanju fleke od kafe. Pomešajte ih u jednakim razmerama, nanesite na fleku istrljajte i isperite.

Farba za kosu

Kada god se farbama kod kuće, strada po neki komad moje garderobe. Iako biram stariju odeću koju nosim samo po kući, bude mi poprilično žao, kada vidim da je upropaštena. Zato sam dugo tragala za najboljim rešenjem kada je skidanje fleka od farbe za kosu upitanju.

Pomočite uflekani deo i nanesite limuntus ili svež limunov sok. Nakon 5 minuta isperite u mlakoj vodi. Vinsko sirće je delimično delotvorno. Fleke su manje vidljive, ali je potrebno više tretiranja da budu uklonjene. Nanesite sirće na fleku, ostavite da odstoji 3 minuta, a zatim isperite.

Tragovi dezodoransa

Leti je gotovo nemoguće zadržati svežinu tela tokom celog radnog dana bez dezodoransa, ali većinu žena, ali i muškaraca muče fleke koje ostaju na odeći. Potrebne su vam dve tablete za čišćenje zubne prteze. Stavite ove tablete u toplu vodu, a zatim u nju potopite uflekanu odeću. Ostavite da odstoji 30 minuta, a potom isperite.

Nekoliko trikova i saveta

Masne fleke nikako ne uklanjajte u hladnoj vodi, ona čini da fleka bude još tvrdokornija, dovoljno je naneti deterdžent na fleku. Kada su fleke od sladoleda upitanju vaš glavni saveznik je kisela voda. Za fleke od kečapa, dovoljno je naneti bebi puder i ostaviti da se osuši, zatim očetkati i oprati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.