Sok od nane i matičnjaka

Sok od nane i matičnjaka, pored prijatnog ukusa, pozitivno utiče na opšte zdravlje. Matičnjak ima izuzetno snažno antivirusno delovanje, dok nana reguliše varenje.

Nana i matičnjak

Nanu gotovo da možete pronaći u svakod delu naše planete. Samonikla je, ali veoma zdrava, ima veoma prijatan miris. Najpoznatija je kao čaj, ali ona može biti i dodatak jelima, od nje se pravi liker i vrlo lekoviti sokovi.

Nana ublažava stomačne tegobe, potpomaže varenje i rad želudca, ublažava simptome groznice i kašalj, jača imuni sistem i opušta. U kombinaciji sa ruzmarinom i matičnjakom pojačava psihičku otpornost i leči emotivnu nestabilnost.

Priprema ovog čaja za opuštanje je veoma jednostavna. Pomešate nanu, ruzmarin i matičnjak u jednakim razmerama, tako da imate punu kašiku čaja. Prelijete ga sa vrelom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijete 3 puta dnevno, pred svaki obrok.

Matičnjak lekovita svojstva

sok od matičnjaka

Izvor slike: wikipedija

Matičnjak je lekovit, ukrasan, aromatičan i mirisan. Čaj od matičnjaka dobar je protiv stresa, depresije, reguliše probavu i deluje antibakterijski.

Preporučuje se trudnicama protiv mučnine. Delotvoran je i kod poremećaja menstruacija izazvanih stresom. Čisti krv i snižava krvni pritisak. Čaj je delotvoran i za druge zdrastvene tegobe.

Dovoljno razloga da i vi napravite sok od nane i matičnjaka, ukoliko ste danas pretrpani obavezama, skuvajte bar čaj.

Sok od nane i matičnjaka recept

400 g listova nane
200 g listova matičnjaka
6 kesica limuntusa
5 litara vode
1.5 kg šećera ili meda

Sok od nane i matičnjaka priprema

Prokuvajte 5 litara vode i ostavite da se ohladi. Zatim sipajte limuntus. Dobro operite listove nane i matičnjaka i njih stavite u posudu sa vodom i limuntusom. Ostavite da odstoji 24h.

Izvadite listove nane i matičnjaka. Sok procedite kroz gazu u novu posudu. Dodajte šećer ili med, te mešajte dok se ne rastopi. Sipajte u flaše. Sok čuvajte u frižideru, ne duže od 10 dana. Pijte ga razblašenog sa vodom.

Pročitajte: sok od ribizle (RECEPT)

Sok od matičnjaka recept

100 g listova matičnjaka
3 limuna
3 litre vode
3 limuntusa
3 kg šećera

Priprema soka od matičnjaka

U 3 litre vode stavite matičnjak da odstoji 24 h. Nakon 24 h dodajte šećer, limuntus i limun isečen na kolutiće. Stavite na ringlu i kuvajte, mešajući sve vreme, dok ne provri. Sok procedite i toplog ga sipajte u flaše. Čuvajte u frižideru ili špajizu.

Iako je ovaj sok veoma zdrav, trebale bi da ga izbegavaju osobe koje piju lekove za proredjivanje krvi, kao i osobe koje piju terapiju za HIV ili štitnu žlezdu.

Sok od matičnjaka i koprive recept

1 šaka listova matičnjaka
1 šaka listova koprive
2 limuna
1 kg šećera
3 g limuntusa

U posudu sa vodom stavite iseckane listove matičnjaka, koprive i iseckan limun. Ostavite da odstoji 24 h, Procediti kroz gazu i dodati šećer. Ostaviti da odstoji još 24h, povremeno mešati. Na kraju dodati limuntus, ponovo procediti i sipati u flaše. Čuvati u špajizu.

Liker od matičnjaka recept

1 litra domaće lozovače 50%
pola kile šećera
listovi matičnjaka

Šećer, rakiju i listove matičnjaka stavite u staklenu posudu od 2.5 kg. Matičnjaka stavite da napunite posudu do kraja.Stavite je na toplo, na primer na terasu, ali ne direktno na sunce.Svaki dan protresite da se šećer rastopi.

Posle mesec dana procedite i sipajte u flaše. Da li je gotovo proverite po boji, od spoljašnje temperature će zavisiti koliko će tačno biti potrebno vremena da liker od matičnjaka bude gotov.

Sok od nane recept

sok od nane i matičnjaka

300 g nane
3 kesice limuntusa
3 litre vode
3 kg šećera

Sok od nane priprema

Nanu operite i sitno iseckajte. Pomešajte nanu sa 5 kašika šećera i limuntusom. Dobro izgnječite rukama i dodajte vodu i ostavite da odstoji 24 h.

Sok procedite kroz gazu i dodajte ostatak šećera. Ostavite da odstoji još 24 h, povremeno mešajte. Sok sipajte u staklene flaše i čuvajte u špajizu. Ukoliko želite da ga zamrzavate, sipajte u plastične flaše. Sok razblažujete kada pijete, upitanju je zapravo sirup.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.