Uzgoj limuna u saksiji

Želite da oplemenite svoj dom, pitate se je li uzgoj limuna u saksiji moguć ? Jeste, samo trebate da pratite nekoliko saveta stručnjaka.

Drvo limuna je za većinu ljudi velika nepoznanica, samim tim ne uspevaju da ga gaje. Pogotovo su kritični zimski meseci kada dolazi do opadanja lišća upravo zbog nepravilne nege.

Limun

Vrlo dekorativna biljka, ukrasiće vaš vrt ili dom. Naraste od 3 do 6 metara. Ima bele cvetove jakog mirisa i plod o čijim blagodetima zasigurno već puno znate. U nekim podnebljima, limun zna da cveta čak do tri puta u toku godine. Nakon cvetanja daje plodove. Cvetanje se uglavnom dešava od maja do septembra. Plod može biti okrugao ili elipsoidnog oblika. Hrapav ili gladak.

Sadnja limuna

Kao i za većinu voćki, da bi sadržale osobine svoje sorte, sadnica se dobija kalemljenjem. Iako je sadnja limuna iz već pripremljene sadnice mnogo pouzdanija, možete pokušati i sa semenkama limuna. Biće potrebno nekoliko godina da dodje do prvog ploda, obično pet do šest. Kada koristite gotove sadnice taj period je mnogo kraći, prve plodove očekujte posle dve do tri godine. Preporučujemo vam da koristite sadnice, jer je mnogo veća verovatnoća da će taj limun da radja.

Pošto naše podneblje nije pogodno za uzgajanje limuna napolju tokom godine, potrebno je odabrati sortu pogodnu za  uzgoj limuna u saksiji. Za to je najpogodnija sorta Majer .

uzgoj limuna u saksiji

Uzgoj limuna u saksiji

Prvo i najžnačajnije što morate znati, je da limun traži dosta svetlosti. Zato je preporučljivo da bude u prostoriji koja je okrenuta na jug. Ako vaš dom ne oblije sa svetlošću, može poslužiti i florescentna svetiljka od 40 vati.

Zalivanje limuna

Ako se vaš limun nalazi u tamnoj prostoriji, zalivajte ga svakih 15 dana. Ako se nalazi u prostoriji sa dosta svetlosti, koja je pritom i topla, na svakih 7 dana. Limun ne podnosi suv vazduh. Zato je obavezno da mu prskate lišće gotov svaki dan. Leti kada temperature postanku visoke zalivajte limun svakodnevno. Ne preterujte sa količinom vode. Izbegavajte hladnu vodu, preporučljiva je mlaka.

Limun u letnjem periodu

Trebao bi leto da provede napolju. U bašti na terasi ili balkonu. Obavezno ga unesite pre prvih mrazeva, jer limun na temperaturi od minus pet već može uginuti. Ako nemate ni terasu ni balkon, limun može ostati i u kući. Tada ga redje zalivate, na svakih pet dana. Potrebno je svakodnevno provetravati prostoriju.

Pri odabiru mesta za limun napolju, treba voditi računa o temperaturnim razlikama. Najbolje je mesto gde je razlika izmedju temperature noću i danju najmanja.

Ostavite ga napolju što je duže moguće i vratite što ranije. U rano proleće, ali naravno da je svaka godina temperaturno ražličita.

Pre nego limun unesete u kuću očistite ga od puževa i vaši. Proredite mu grane kako bi tokom zime dobijao što više svetlosti.

uzgoj limuna u saksiji

Limun u zimskom periodu

Nemojte ga držati u prehladnim prostorijama poput podruma. Možete ga držati u predsoblju, gde temperatura varira izmedju 7 i 13 stepeni , a i u sobi gde grejete. Limun je u zimskom periodu u fazi mirovanja, tako da ne zameće plodove niti raste. Cvetaće samo ako se nalazi u prostoriji u kojoj grejete.

Zimi mu nije potrebno mnogo vode, možete ga zalivati na svakih 15 dana tek da mu se zemlja ne osuši. Previše vode može prouzrokovati da biljka počne da truli.

Obratite paznju da ne postoje temperaturne razlike izmedju korena i listova biljke. Ako se vaš limun nalazi na podu, u zagrejanoj prostoriji, koren će biti na 15 stepeni a listovi na 25. To može dovesti do sušenja lišća. Postavite limun na neki stočić, odnosno izdignite ga iznad zemlje oko pola metra.

Menjanje zemlje i prihrana

Zemlju treba menjati na svake dve godine. Limun zajedno sa korenom izvadite iz saksije. Napunite saksiju do pola novom zemljom. Zatim vratite biljku i zatrpate zemljom do visine 10 cm od stabla a zatim obavezno dobro zalijete. Prihranu vršiti dva puta nedeljno u periodu vegetaticije. Djubriti biljku krajem zime. odnosno početkom proleća.

Orezivanje

Limun orezujte krajem zime ili početkom proleća. Potrebno je uočiti razliku između vegetativnih grana (koje čine kostur biljke), rodnih grančica (kratke, tanke i vodoravne grane na kojima se formiraju pupoljci) i vodopija (horizontalne, jake i dugačke grane koje samo iscrpljuju biljku). Prilikom orezivanja vodopije skratite napola, a grane koje se ukrštaju proredite.

Bolesti limuna

Uzgoj limuna u saksiji je porilično jednostavan ako se držite dosadašnjih saveta. Limun je osetljiv na različite bolesti, uglavnom na različite vrste vaši. Kada se vaši pojave odmah reagujte, ne čekajte da se lišće ukovrdža. Tada će biti mnogo teže za lečenje. Otidjite u poljoprivrednu apoteku, gde će vam preporučiti insekticid.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.