Voće u hrono ishrani

Voće u hrono ishrani je preporučljivo  u vidu užine koju konzumiramo tri sata nakon ručka. Pitate se koje voće je najzdravije i u kojoj količini?

Mnogi od nas voće vide kao osveženje i prepuštaju mu se u velikim količinama. Ne razmišljamo ima li ono štetnih uticaja na naš organizam i kada ga treba jesti. To je naročito izraženo u letnjim mesecima, kada su velike vrućine i kada smo u stanju da pojedemo i po pola lubenice sami. 

Još od malena, naše bake su nam stalno govorile jedi više voća. Doktori na televiziji stalno spominju koliko ono sadrži vitamina, minerala i vlakana. Sa tom sveopštom kampanjom stekao se utisak da voće treba jesti bilo kad i u što većim količinama, ali to je zabluda.

Jesti voće u velikim količinama uopšte nije poželjno. Nutricionisti smatraju da je za dnevne potrebe sasvim dovoljno onoliko voća koliko stane u vašu šaku. Osobe koje svoju ishranu baziraju na voću, vrlo često imaju povišene vrednosti holesterola i triglicerida.

Ograničite egzotično voće. U svetu se egzotično voće kupuje gotovo na grame. Tu je prisutan i zdravstveni i ekonomski momenat. Za pojedine vrste egzotičnog voća naš organizam ne sadrži enzime, neophodne da bi iskoristio njihove nutrijite.

Jezgrasto voće sadrži neophodne vitamine i minerale i predstavlja idealan izbor za užinu. Neka vam ono bude izbor broj jedan.

Budite pažljivi sa veštačkim vitaminima. Mnogi imaju nepravilnu ishranu i posegnu za vitaminskim dodatcima. Medjutim prekomerno korištenje istih može dovesti do niza poremečaja u organizmu. Postoje neki vitamini koje nećemo uneti u dovoljnoj meri ni da pojedemo brdo hrane. Zato stručnjaci savetuju. Jedi zdravo, a kroz suplemente ubacite preporučeni minimum.

Birajte voće sa našeg područja. Jedite ga kad mu je sezona. Najbolje je voće jesti u popodnevnim časovima.

Voće u hrono ishrani

Voće u hrono ishrani
Voće u hrono ishrani

Hrono ishrana je postala hit sa pravom. Postižu se odlični rezultati a da pritom jedemo raznovrsno. To nam omogućava da nam ishrana ne dosadi, što je čest slučaj sa drugim dijetama.

Kada jesti voće u hrono ishrani ?

Hrono ishrana bazira se na tome da nije važno samo šta jesti, nego i kad jesti. Užina u hrono ishrani mogu biti voće, orašasti plodovi i crna čokolda. Ona se jede popodne, izmedju ručka i večere. Trebalo bi pripaziti da od ručka prodje najmanje tri sata. Srpski nutricionisti preporučuju da se užina, a samim tim i voće jede svaki drugi dan, dok je u orginalnoj hrono ishrani užina sastavni deo svakodnevnog jelovnika.

U fazi restrikcije se voće u hrono ishrani ne preoručuje. Pošto nam je u ovoj fazi cilj da izgubimo kilograme, u njoj izbegavamo sve vrste šećera, pa i šećer iz voća. Takodje se ne jede ništa izmedju obroka pa se samim tim ni sa tog aspekta voće ne uklapa u vidu užine.

ZAKLJUČAK:

Kada niste u fazi restrikcije neka voće bude sastavni deo vaše svakodnevne ishrane u vidu popodnevne užine. Birajte sezonsko voće sa ovih prostora i nemoj te se voćem prejedati nego ga konzumirajte umereno. 

Ukoliko se prvi put susrećete sa hrono ishranom ili ste pomalo konfuzni, preporučujemo vam da pročitate članak hrono ishrana za početnike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.